Rus turistteki kayıp 617 bin


Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya'daki Rus turist kaybının 617 kişiye ulaştığını söyledi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 2015 yılı ikinci faaliyet dönemi toplantısında konuşan AKTOB Başkanı Hacısüleyman, 2015 Antalya turizm gündemi hakkında bilgi vererek, soruları cevapladı. Türkiye'nin 28 milyar dolarlık turizm gelirinin 15 milyar dolarını Antalya'nın ürettiğini belirten Yusuf Hacısüleyman, kentin oluşturduğu potansiyelle ülke ekonomisi açısından önemli bir şehir olduğunu ifade etti. Bu yılın Türkiye ve dünya turizmi açısından önemli bir yıl olduğuna değinen Hacısüleyman, bunun ana sebebinin Rusya'daki kriz olduğunu söyledi. Geçen yılın eylül ayında başlayan Rus turist sayısındaki düşüşün devam ettiğini kaydeden Hacısüleyman, "Antalya'da şu an Rus turist bakımından eksi 617 bin kişideyiz." dedi.

Talepleri sonrasında kamu yönetiminin bazı tedbirler aldığını uçak başına destekleme yapıldığını anlatan AKTOB Başkanı Hacısüleyman, deseklemenin 11 ülke ve 5 havalimanıyla sınırlı kalmasını eleştirdi. Türkiye'nin imaj sorunları yüzünden Avrupa ülkelerinde de sıkıntı yaşandığını belirten Yusuf Hacısüleyman, Avrupa pazarı için yaptıkları destek talebininin karşılık görmemesini tenkit etti. Uçaklara yönelik yakıt desteğinin 15 Eylül - 30 Kasım arasında uygulanacak olmasının ise ge kalınmış bir hareket olduğunu ifade eden Hacısüleyman, paket tur alan insanların bir yıl önceden tatillerini planladıklarını belirterek, "Teşviğin bu saatten sonra çok faydalı olacağını düşünmüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

GELİR KAYBI YÜZDE 35

Antalya'nın turist sayısı 12 milyon üzerinden hesaplandığında yüzde 6,7 oranında kayıp olduğunu dile getiren Yusuf Hacısüleyman, "Bu oranı yüzde 7'de tutabilmek için yapılan fedakarlıklar çok daha fazla oldu. Eğer konaklama sektörü, tur operatörleri ve uçak şirketleri eski çalışma sisteminde devam etseydi bu eksi yüzde 20'leri bulabilirdi. Kişi sayısı bakımından eksimiz az, gelir kaybı bakımından yaklaşık yüzde 35 civarında bir gelir kaybımız var." diye konuştu. Gelir kaybının bütün sektörleri etkilediğini belirten Hacısüleyman, Rusya bölgesinden beslenen tesislerin daha erken kapanabileceğini belirterek, "Ödeme dengesi bu saatten sonra bozulacaktır. Bu bir zincirdir. Rus gelmiyorsa,turist gelmiyorsa beni ilgilendirmez deme şansımız yoktur. Ucundan, kıyısından hepimizi etkileyecektir." dedi.

"2016'DA DÜZELME YOK"

2016'da düzelme öngörmediklerini aktaran AKTOB Başkanı şöyle devam etti: "Bu duruma alışmak zorundayız.1 ABD doları şu anda 32 Ruble. Geçen sene 66 Ruble'ydi. İran petrolündeki düşüş Rusya'daki etkileri artıracaktır. Rusya ekonomisi çok zor toparlanacak diye düşünüyoruz. Petrol fiyatlarındaki düşüş tüm sektörleri etkileyecektir." CİHAN
<< Önceki Haber Rus turistteki kayıp 617 bin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER