Rus uçağının düşürülmesi İngiliz basınında


İngiliz basını, Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü bugünkü manşet sayfalarına taşıdı.

Times gazetesinin ilk sayfasında yer verdiği haberi 'Türkiye'nin Rus jetini düşürmesinin ardından Putin'den intikam tehdidi' başlığıyla aktardı. Haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Terörün işbirlikçileri tarafından sırtımızdan bıçaklandık. Bugünkü trajik olayların Rusya-Türkiye ilişkileri üzerinde ciddi sonuçları olacak." ifadeleri aktarıldı. Gazete, Rusya'nın Eylül ayı sonunda Suriye'de başlattığı hava saldırılarının ardından dün yaşananlara benzer bir olayın gerçekleşmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

INDEPENDENT: TÜRK FÜZE KRİZİ

Independent gazetesi de 'Türk füze krizi' başlığıyla aktardığı haberde, 1962 yılında Küba'da yaşanan füze krizine atıfta bulundu. Haberde, Türkiye'nin elli yıldan fazla zamandır bir NATO üyesi olarak Rus savaş uçağını düşüren ilk ülke olduğunu bildirildi. Gazete söz konusu durumun, IŞİD'e karşı mücadelede oluşturulması planlanan uluslararası ittifakı da tehlikeye attığını vurguladı. Ayrıca gazetenin iç sayfalarında yer alan başka bir analiz yazısında da Putin'in Türkiye'yi IŞİD'i korumakla suçladığına dikkat çekildi.

GUARDIAN: NATO VE BM TÜRKİYE VE RUSYA'YI SERİNKANLI OLMAYA DAVET EDİYOR

Guardian gazetesi de manşet sayfasından aktardığı haberde, NATO ve Birleşmiş Milletler'in (BM) Türkiye ve Rusya'yı serinkanlı olmaya davet ettiğini yazdı. Gazete, Rusya'nın halen Essed'e ve rejimine muhalif olanları terörist ilan ettiğini, Türkiye'nin ise sınırda askeri faaliyetleri arttırmasıyla birlikte bölgede kırmızı bir çizgi çekmek istemiş olabileceği yorumunda bulundu. Haberde, IŞİD'e karşı uluslararası bir koalisyon oluşturmanın iyi bir fikir olabileceği ancak dün yaşananların ardından söz konusu koalisyonun bir illüzyona dönüştüğüne dikkat çekildi.

DAILY TELEGRAPH: PUTİN EĞER ATEŞLE OYNARSA, SONUNDA YANACAK

Daily Telegraph ise 'Putin eğer ateşle oynarsa, sonunda yanacak' başlığıyla aktardığı haberde, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından düşürülmesinin Putin'e iyi bir ders olduğunu yazdı.

Rusya'nın şimdiye kadar Gürcistan'dan Kırım'a, Doğu Ukrayna'dan Baltıklara ve Suriye'ye birçok ülkenin içişlerine karıştığı belirtilen haberde, NATO'nun Putin'i diğer ülkelerin sınırlarına ilişkin tutumunu tekrar gözden geçirmesi gerektiğine dair herhangi bir girişimde bulunmadığı ifade edildi. Rusya'nın daha önceden de Türk hava sahasını ihlal ettiği hatırlatılan haberde, "Türkler Ruslara ders vermek için can atıyordu." denildi.

FT: RUSYA, SURİYE KÜRTLERİNE DESTEĞİNİ ARTIRABİLİR

Financial Times gazetesi de Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine internet sayfasında geniş bir şekilde yer verdi. Gazete, söz konusu durumun küresel düzeyde güvenlik endişelerini artırdığını vurgulayarak, Türkiye ile Rusya arasında yükselen tansiyonun, Suriye'de IŞİD karşıtı ittifakı 'çamura sapladığını' yazdı. Haberde, Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Rusya'nın Suriye Kürtlerine desteğini arttırabileceği ifade edildi. Ayrıca gazete, Suriye'de IŞİD'e karşı ortak uluslararası bir cephe oluşturmanın halihazırda çok zor bir görev olduğunu, dün yaşananların ise bu uluslararası ortaklığı tamamen zor bir dönemece soktuğunu aktardı. CİHAN
<< Önceki Haber Rus uçağının düşürülmesi İngiliz basınında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER