Ruslar, Batı tarzı değil 'Rus tipi demokrasi' istiyor


Rusya'da demokrasi olduğuna inanan Rusların sayısının, geçen yıla göre iki kar artış gösterdiği bildirildi. Kamuoyu araştırma merkezi Leveda Merkezi'nin yaptığı ankette Nisan 2014'te yüzde 8 olan Rusya'da demokrasi olduğuna inananların oranı, yüzde 16'ya yükseldi. Rusların yüzde 46'sı, Batı tarzı değil Rus geleneklerine uygun bir demokrasinden yana olduğunu belirtti.

Levada Merkezi tarafından Interfax ajansına açıklanan anket sonuçlarına göre 2014 yılında yüzde 38 olan "Rusya'da kısmen demokrasi olduğuna" inananların oranı da yüzde 46'ya yükseldi. Toplam bin 600 kişiyle yapılan ankette Rusya'da demokrasinin yerleşmiş olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 32'den yüzde 19'a düştü.

Rusya'nın 48 bölgesinde 137 yerleşim biriminde gerçekleştirilen ankette demokrasinin gerilediğini düşünenlerin oranı ise yüzde 10 olarak belirlendi.

Araştırmaya katılanların yüzde 46'sı, "sadece ulusal gelenekleri ve spesifik özellikleri barındıran özel bir tür demokrasinin" Rusya'ya uyacağı görüşünü dile getirdi. Bu oran Eylül 2014'te yüzde 55 olarak tespit edilmişti.

AVRUPA VE ABD TARZI DEMOKRASİ İSTEYENLERİN ORANI YÜZDE 20'DEN AZ

Avrupa veya Amerika tarzı demokrasi isteyenlerin oranı ise sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 19 olarak hesaplandı. Katılımcıların yüzde 5'i ise Rusya'nın demokrasiye ihtiyacı olmadığı görüşünü belirtti.

Katılımcıların yüzde 31'i de "bir pazar ekonomisi, Batı ülkelerine benzeyen ama kendi modeliyle yaşayan, insan haklarını sağlayan bir demokrasisi olan" bir Rusya istediğini ifade etti. Mart 2014'te bu oran yüzde 37 civarındaydı.

2014'e göre daha fazla Rus, kendisi ve ailesi iyi durumda olduktan sonra Rusya'nın nasıl bir durumda olduğunu önemsemediklerini kaydetti. 2014'te yüzde 22 olan bu oran, bu araştırmada yüzde 27 olarak kaydedildi.

YÜZDE 10 KOMÜNİZM, YÜZDE 2 MONARŞİ İSTİYOR

Katılımcıların dörtte biri (yüzde 24) ise Rusya'nın "tamamen özel bir sistemi olan ve özel bir kalkınma yolu olan" bir ülke olmasını istediğini aktardı.

Katılımcıların yüzde 10'u ise sosyalizme ve komünist ideolojiye dönmek istediğini belirtti. Bu oran 2014'te yüzde 17 çıkmıştı. Rusların yüzde 3'ü ise 1917 yılı öncesinde olduğu gibi bir imparatorluk ve bir monarşiden yana olduklarını kaydetti. Bu oran bir önceki yıl yüzde 2 çıkmıştı.
tipi-demokrasi-istiyor-1987328.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Ruslar, Batı tarzı değil 'Rus tipi demokrasi' istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER