Rusya'dan Sarkisyan'a darbe uyarısı: Ukrayna'dan ders almalı

Rusya'dan Sarkisyan'a darbe uyarısı: Ukrayna'dan ders almalı

Ermenistan'da elektrik zammını protesto eden binlerce kişinin dün geceden itibaren Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın da bulunduğu Bagramyan Caddesi'ni yeniden trafiğe kapatması üzerine gerginlik gece boyunca devam etti. Önceki gün polisin müdahalesi ile karşılaşan eylemciler "Hırsızlığa hayır" platformu çerçevesinde zamların geri alınmasını ve göz altına alınan 237 kişinin serbest bırakılmasını istiyor.

Ermenistan'da yaşanan protesto eylemlerini değerlendiren Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi üyesi İgor Morozov, Ukrayna'da gerçekleşen darbe senaryosunun birinci aşamasının şimdi Erivan'da tekrarlandığını söyledi.

Ria ajansına konuşan Morozov, "Ermenistan, göstericilere karşı silah kullanılması yoluyla darbe yapılmasına çok yakın. Eğer Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Ukrayna'daki Maydan protestolarından ders çıkarmazsa darbe gerçekleşir." dedi.

UKRAYNA SENARYOSUNA BENZİYOR

Erivan'da yaşananların Ukrayna'da gerçekleşen darbenin birinci aşamasıyla 'birebir aynı olduğunu' ifade eden Rus parlamenter, "O dönemde de Ukrayna muhalefeti, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile görüşmeyi reddetmişti. Protestocular arasında Avrupalı politikacılar da vardı. Sürecin ABD'nin Kiev Büyükelçiliği tarafından yönetildiği çok açıktı. Şimdi ABD'nin Ermenistan Büyükelçiliği de Erivan'daki protestolara aktif katılım gösteriyor." iddiasında bulundu.

RUSYA VE AB ARASINDA TERCİHE ZORLANIYOR

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçev de, "Ermenistan'da yaşanan olaylar ekonomik ve sosyal memnuniyetsizlikten kaynaklandığı görülüyor. Ancak her 'renkli devrimin' bu tür olaylarla başladığını unutarak hata yapılmamalı. Ermenistan'ın bu tür senaryolara bağışıklığı olduğunu sanmıyorum. Rusya uzun süreden bu yana yabancı organizasyonların Ermenistan'daki faaliyetlerinin farkında. Yüzlerce organizasyon var ve bunların bir çoğu Rusya'ya karşı toplumu yönlendiriyor ve Batı yanlısı tercihi öne çıkarıyor. Şimdi yine insanlar Batı ve Doğu, ya da Rusya ve Avrupa Birliği arasında tercihe zorlanıyor." tespitinde bulundu.

Bu yönde bir tercihe zorlamanın Ukrayna'yı parçaladığını ve kopmaların sürdüğünü ifade eden Kosaçev, "Bu yaklaşım hangi ülkede olursa bu adil olmayan siyasi bir oyun. Bu devletlere ve ortalama insanlara zarar veriyor. Henüz bir sonuç çıkarmak için erken olsa da biz gelişmeleri yakından takip ediyoruz." uyarısında bulundu.

SARKİSYAN'LA GÖRÜŞMEYİ REDDEDİYORLAR

Milli para birimi dramda yaşanan devalüasyonu gerekçe gösteren elektrik hizmetleri veren şirket, yüzde 22 civarında elektrik fiyatlarına zam uyguladı. Eylemciler Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın görüşme teklifini reddediyor. Sarkisyan'ın televizyondan açıklama yaparak zamların geri alındığını açıklamasını talep ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'dan Sarkisyan'a darbe uyarısı: Ukrayna'dan ders almalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER