Rusya: Gözlem uçuşuna sınırda askeri hareketliliği gizlemek için izin verilmedi


Rusya, Açık Semalar Anlaşması (ASA) kapsamında Rus uçağının Türkiye'de gözlem yapmasına Ankara tarafından izin verilmemesinin nedeninin, "Suriye sınırındaki illegal askeri hareketliliği gizlemek" olduğunu öne sürdü. Türkiye'nin ASA'yı ihlal ettiğini savunan Rusya, bunun "tehlikeli bir örnek olduğu" ve "görmezden gelinmeyeceği" uyarısında bulundu.

Türkiye'nin Rusya, Rus uçaklarının ASA çerçevesinde 1 - 5 Şubat tarihleri arasında Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapmasına izin vermediğini ortaya çıkmıştı. Moskova, bunun anlaşmanın ihlali olduğunu öne sürerken, Türk Dışişleri Bakanlığı da gözlem uçuşunun rotası üzerinde mutabakat sağlanamadığı için izin verilmediğini duyurmuştu.

Bugün açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov da gözlem uçağına izin verilmemesinin sebebinin, "Suriye sınırındaki askeri hareketliliği gizlemek" olduğunu savundu.

Konaşenkov, "Bir NATO üyesi ülke tarafından atılan bu tür adımlar, Avrupa'da güvenlik ve emniyet inşasına yardımcı olmaktan çok uzak. Türkiye'nin bu eylemlerini tehlikeli bir örnek olarak ve Suriye sınırı yakınındaki illegal askeri faaliyetleri gizleme girişimi olarak görüyoruz." dedi.

Rus general, Türkiye'nin ASA'yı ihlal etmesini cevapsız bırakmayacaklarını kaydetti.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya: Gözlem uçuşuna sınırda askeri hareketliliği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER