"Rusya ve Türkiye, IŞİD'e karşı ortak mücadele etmeli"



Rusya'nın Ankara eski Büyükelçisi Aleksandr Lebedev (1998-2003), Moskova ve Ankara'nın terör örgütü IŞİD'e karşı ortak mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Lebedev, Rusya'nın Suriye'de hava operasyonu ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Rusya diplomasisinin duayenlerinden sayılan Lebedev, "Bugün Ortadoğu'da yaşananlar asla kabul edilemez. Terör örgütü IŞİD, hepimizi tehdit ediyor. Bu tehditle yapmacık değil, gerçek anlamda mücadele etmemiz lazım. Suriye Rusya'nın müttefiki. Uluslararası yasalar bağlamında Suriye'nin yardım çağrısına ses veren Rusya, o bölgede terör örgütüne karşı askeri operasyon başlattı. Bunun adı teröre karşı mücadele. Bu örgüte karşı herkes birlik içinde olmalı. Özellikle Türkiye ve Rusya birlikte olmalı. Şimdi gelişmelere bakıyoruz; Rus savaş uçağının 3 Ekim'de Türk hava sahasını ihlal ettiği ve daha sonra Ankara'nın Rus elçisine nota verdiği haberleri geliyor. Bence bu aralar dikkat etmemiz lazım ve tüm odaklarımızı terör örgütüne yönelik mücadeleye yönlendimemiz lazım. Çünkü terör ortak sorunumuz." dedi.

1990'LARA MI DÖNÜYORUZ?

SSCB'in dağılmasının ardından ikili ilişkilerin artırılması yolunda çok çaba sarfettiklerini belirten eski Büyükelçi, "1990'lı yılları hepimiz çok iyi hatırlıyoruz. İkili ilişkilerde ciddi sorunlar vardı. Bugün şükür böyle bir sorunlarımız yok. İkili ilişkiler gelişiyor. Ama şimdi Ortadoğu'da yaşananlar yüzünden Moskova-Ankara hattında sorunların olmaması lazım. Bu sorunların olmaması için de mantıklı, akıllı adımların atılması fevkalade önemli. Rusya-Türkiye ilişkilerinde tekrar 1990'lı yıllara mı dönüyoruz?" şeklinde endişesini dile getirdi.

TÜRKİYE'NİN BAĞIMSIZ POLİTİKALAR SERGİLEMESİ GEREK

Türkiye'nin bağımsız politikalar sergilemesi gerektiğine inandığını belirten Lebedev, "Türkiye'nin bugünkü Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi ile ilgili tutumunu anlamakta zorluk çekiyorum. Güney Akım'ı anladık. Bulgaristan Avrupa Birliği (AB) yüzünden sıcak bakmadı. Peki Türk Akımı. Anlaşılan Amerika'nın baskısı var. Ben elçi iken ABD Ankara Büyükelçiliği eski elçi-müsteşarı bana aynen şunu demişti: Mavi Akım sizin, helikopter projesi de bizim olsun. Onlar Rus helikopter projesine böylece engel oldular. Türkiye Batı ile ilişkiler bağlamında bağımsız politikasını bence gözden geçirmeli. Rusya ve Türkiye iki komşu ülke. Geleceğimizi şimdiden belirlememiz lazım. Eski yaşananlardan ders çıkarmamız ve asla geriye dönük adımlar atmamız lazım." tavsiyesinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber "Rusya ve Türkiye, IŞİD'e karşı ortak mücadele etmeli" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER