ÇOMÜ'den ses dalgalarıyla varis tedavisi

ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde başlatılan ses dalgalarıyla varis hastalığı tedavisi, hastalardan yoğun talep gördü.

ÇOMÜ'den ses dalgalarıyla varis tedavisi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde başlatılan ses dalgalarıyla varis hastalığı tedavisinin, hastalardan yoğun talep gördüğü bildirildi.

Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Saçar, yaptığı açıklamada, varisi toplar damarlardaki yetmezlik diye nitelendirebileceklerini, toplar damardaki kapakların fonksiyonlarını yerine getirememesi sonrası, kan bloklarının kalbe dönüşünde zorluk çektiğini ve bacakta göllenmeye neden olduğunu söyledi.

Varisin daha çok hareketsizlik, obezite, bacak bacak üzerine atma ve uzun süre ayakta durma gibi nedenlerle oluştuğunu, hastalıkta genetik yatkınlığında önem taşıdığını belirten Saçar, hastalığın damarların çapına göre farklı türlerde oluşabildiğini bildirdi.

Saçar, varisin bacak ağrısı, kaşıntı, kramp ve bacaklarda huzursuzluk şeklinde kendisini gösterdiğini belirterek, "Toplar damardaki göllenmeye bağlı olarak kan akışı azalır, bunun sonucunda bazen çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bunların hayati riskleri de olabilir. Varisin oluşumunun önlenmesi, tedavisi kadar önemlidir" dedi.

Varisin antik çağlardan beri bilinen bir hastalık olduğunu, o zamandan beri insanoğlunun bu hastalığın tedavisini araştırdığını anlatan Saçar, şöyle konuştu:

"Yakın zamana kadar varis çoraplarının hastayı rahatlattığı düşünülüyordu ama tedavi edici bir özelliği yok bu tür çorapların. Sadece olan durumun ilerlemesini önleyici bir sistem. Ama yine de tam bir tedavi sağlamıyordu. Bildiğimiz cerrahi yöntemler var. Hastalıklı toplar damarın çıkarılması ama bu da belirli bir yöntem ve kesiyle yapılıyordu. Teknolojik imkanlar arttıkça köpükle, iğneyle damar içine pıhtılaştırıcı madde vererek tedavi ettiğimiz hastalar vardı. Yakın zamana kadar lazer de popülerdi. Ancak lazer çok yüksek, isteğimizden fazla miktarda ısı verdiği için sadece damarın duvarını değil, etraftaki dokulara da hasar veriyordu. Şimdi ise 'radyofrekans' dediğimiz ses dalgalarıyla yakma işlemi gündemde. Üniversitemizde bunu öğretim üyesi arkadaşlarımızdan Yrd. Doç. Dr. Ali Ümit Yener ile birlikte yapıyoruz."

Doç. Dr. Saçar, tedavi yöntemi hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Radyofrekans tedavi işlemi yüksek frekanslı radyodalgalarını toplardamarın içine yerleştirilmiş olan bir katetere göndererek damarın yüksek ısıyla içeriden yakılarak kapatılmasıdır. Bu sistem, lazerden biraz daha düşük enerji damar duvarında kollajen dokuları yaktığı için damar dışına zarar vermeden, sadece hedeflediğimiz noktaya işlem yaparak, damarı kurutmakta, içerisini pıhtılaştırmakta. Yöntem sayesinde hastalarda kesi gerekmediği için bir iğne deliği çapındaki açıklıktan kateterle kasıktan diz altına kadar tüm damarı 15 dakikalık süre içinde kurutabiliyoruz. Hastaları aynı gün evine gönderebiliyoruz. Yoksa varis ameliyatlarında bazen 2-3 gün hastanede tuttuğumuz hastalarımız oluyordu. Hastalarımız bu yöntemden çok memnun ve hayli talep var."
<< Önceki Haber ÇOMÜ'den ses dalgalarıyla varis tedavisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER