Savcı delil yetersizliğinden, sanıklar esastan beraat istedi


İzmir'de kamuoyunda askeri casusluk davası olarak bilinen 357 sanıklı tehdit ve şantajla askeri bilgi ve belge temin etme davasında savcının mütalaasını karşı, sanık ve sanık avukatları savunma yaptı. Sanık ve sanık avukatları, savcının beraate ilişkin mütalaasına katıldıklarını ancak delil yetersizliği yönündeki gerekçesine katılmadıklarını belirtti. Mahkemeden, CMK 223/2-b kapsamında (yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması) esastan beraat kararı verilmesini talep etti.

Savcı Ali Ertan'ın mütalaasını açıklamasının ardından verilen ara sonrası İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmaya devam edildi. Mahkeme heyeti, asker sanıkların dosyasının ayrılarak askeri savcılığa gönderilmesi yönündeki savcının talebini reddetti. Heyet ayrıca davanın başından beri yakalanamayan sanık Necdet Kılıç hakkındaki delillerin değerlendirilmesi amacıyla dosyasının ayrılmasını talep eden savcıdan, sanık Kılıç hakkında esasa ilişkin hüküm kurulacağından yeniden mütalaa vermesini istedi. Savcı Ali Ertan ise esas hakkında mütalaa verdiğinden, yeni bir mütalaa vermeyeceğini ifade etti.

Davada suç örgütü yöneticisi olduğu iddia edilen ve savcının beraatini talep ettiği Bilgin Özkaynak'ın avukatı Muzaffer Sevgi Sakarya, mütalaanın beraat bölümüne katıldıklarını, usulüne uygun olmayan aramalarda elde edilen materyallerin de müvekkiline ait olmadığını, hiçbir sanığın birbirleriyle bağlantısı olmadığını belirterek müvekkilinin CMK 223/2-b kapsamında (yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması) beraatine karar verilmesini talep etti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) Lojistik Başkanı olarak görev yaparken istifa eden Tuğamiral Gündüz Alp Demirus da savunmasında, "Biz hayatımızın hiçbir döneminde suç işlemedik, işlemedik." diyerek beraatini istedi. Demirus, kendilerine iftira atanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını da belirtti.

Sanık avukatlarından Nevzat Güleşen de savcılık mütalaasına genel olarak katıldığını belirtti. Av. Güleşen, Genelkurmay bilirkişi heyetinde görev yapmış şahıslar hakkında da suç duyusunda bulunulmasını talep etti.

Sanıklardan muvazzaf asker Yüzbaşı Andaç Keskin ise kumpas kurbanı olduğunu iddia ederek beraatinin delil yetersizliğinden değil, suçları işlemediği gerekçesiyle verilmesini talep etti.

Örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen Coşkun Başbuğ da beraati talebine katıldığını belirterek bugüne kadar yaptığı suç duyurularını yenilediğini belirtti.

Sanık Engin Karatekin ise kumpas ve komplo mağduru olduğunu, kumpası kuranlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını ve hakkında beraat kararı verilmesini istedi.

Diğer sanık ve avukatları da savcının beraat yönündeki mütalaasına katıldıklarını ancak gerekçesine katılmadıklarını, delil yetersizliğinden değil, CMK 223/2-b maddesinden 'yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması' esastan beraatını talep ettiklerini söyledi.

Sanık avukatlarından Murat Ergün ise devam eden dava nedeniyle HSYK tarafından açığa alınan Hakim Serdar Ergül'ün, duruşma devam ederken saat 12.30 sıralarında, 'İddia makamında HSYK' oturuyor şeklindeki twetter'da paylaşımlar yaparak mahkemenin vereceği kararı şaibe altına almaya çalıştığını
savundu. Av. Ergün, başka Hakim Serdar Ergül olmak üzere bu davada tutuklama kararı veren, soruşturma aşamasında görev yapan asker ve polis tüm personel hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Sanık Narin Korkmaz da savcının birinci iddianameden hakkında beraat, ikinci iddianameden cezalandırılmasını talep ettiğini söyledi. Fiziki dokümanların başından beri kabul etmediğini, art niyetli kişiler tarafından konulduğunu söylediği poşet içinde çıkan materyaller olduğunu ifade eden Korkmaz, "Dijital materyalleri koyan kimse, onları koyanlarda onlardır. Şahsıma ait olmayan, yapılan DNA incelemesinde DNA'larım bulunmayan eşyalardan cezalandırılmamın talep edilmesi hukuken tartışılar. Sayın savcımın beni günah keçisi ilan ettiğini düşünüyorum." diyerek beraati yönünde karar verilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, talepleri alınmayan sanık ve avukatlarının dinlenmesi için duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Savcı delil yetersizliğinden, sanıklar esastan beraat istedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER