Selçuk Türkoğlu: Açıkta kalan 2 binden fazla öğrenci için 531 kontenjan açtılar


Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavında (TEOG) yeterli puanı alamadıkları gerekçesiyle Bursa'da açıkta kalan 2 binden fazla öğrenci için açıldığı söylenen 500 dolayında ki kontenjanın yeterli olmadığını söyledi. Açıklamayı valilik veya il milli eğitim yetkilileri yerine AK Parti il başkanını yapmasını da eleştiren Türkoğlu, "Eğitim bir haktır. Siz yapmanız gereken bir işi, sunmanız gereken bir hizmeti beceremeyip ondan sonrada, 'aslında bu çocuklar okumayı hak etmiyordu, bu çocukların puanı düşüktü. Biz gene lütfedip onlara kontenjan açıyoruz' gibi sunmak son derece cahilce ve çirkin bir davranıştır." dedi.

Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, okulların açılmasının üzerinden yirmi gün geçmesine rağmen halen Bursa'da 2 binin üzerinde çocuğun liselere kayıt yaptıramadığı için açıkta olduğunu belirterek, "Bu öğrencilerimiz halen açıktadır, sokaktadır. Bununla alakalı kapı kapı milli eğitimleri öğrencilerimiz dolaşmaktadır. Hal böyle iken bu gün basına yansıyan AK Parti il başkan yardımcısının 'kontenjanlar açıldı, bütün öğrenciler okullara alınacak' açıklaması tamamen velileri, öğrencileri yanlış yönlendiren ve eksik bilgilerle dolu bir açıklamadır. Bursa'da 2 binin üzerinde çocuğumuz liselere kayıp yaptıramazken, kastedilen kontenjan açılımlarını inceledik ve ortaya şöyle bir şey çıktı. Yalnızca üç merkez ilçemizde meslek liselerinde toplam 424 kontenjan açılmıştır. Bir tarafta 2 binin üzerinde açıkta çocuğumuz var, diğer tarafta ise 424 meslek lisesinde 107 tanede imam hatip lisesine kontenjan açılmıştır. Bu sayı bu açığı karşılamamakta ve mağduriyetleri ortadan kaldırmamaktadır." dedi.

ULAŞIMI ZOR OKULLARDA KONTENJAN AÇILMIŞ

Bursa merkezde ulaşımı daha kolay olan meslek liselerinin ulaşım imkanı daha zor okullarda kontenjan açıldığını anlatan Türkoğlu, şöyle devam etti: "Ulaşımı daha uzak ve tercih edilmeyen okullarda kontenjan açılmıştır. Sonuç olarak bu açıklama öğrencilerimizin ve veliler açısından bir müjde değildir. Bu açıklama bu ihtiyacı da karşılamamaktadır. Okulların açılmasının üzerinden bu kadar geçmiş olmasına rağmen, hem bir tarafta 12 yıllık eğitim zorunlu diyeceksiniz, bir taraftan da öğrenciye okul imkanı sunmayacaksınız."

BURSA EĞİTİM TARİHİNİN EN KAOTİK SÜRECİ YAŞANIYOR

Bursa eğitim tarihinin en kaotik sürecinin yaşandığının altını çizen Selçuk Türkoğlu, "14-15 yaşındaki çocuğunuz okula gidemiyor evde. Arkadaşları gidiyor, çevresinde ki insanlar okula gidiyor, o ailedeki sıkıntıyı, o velideki sıkıntıyı bir düşünün. Parası olanları zorla özel okula yönlendiriyor bu sistem, parası olmayanları ise sokağa mahkum ediyor. Türkiye'ye baktığımızda ve Türkiye genelinde 35 bine yakın böyle çocuk olduğunu kabul ettiğimizde ve yine bu kontenjan oranlarıyla en fazla 10 bin civarında çocuğa kontenjan açılmış ve halen 20 binin üzerinde çocuğumuz kontenjan açılmamasından dolayı okula gitmek istediği halde gidememiştir." dedi.

Türkoğlu, açıklamayı AK Parti il başkan yardımcısının yapmasını da eleştirerek, "Diğer taraftan Bursa'yı ilgilendiren, milli eğitimi ilgilendiren bu teknik konuyu, bürokratların, yetkililerin, valinin çözmesi gereken bir konu hakkında AKP il başkanının müjde vermesini de anlayabilmiş değiliz. Bir an önce sorumlular gereğini yerine getirmeli ve çocukların eğitim-öğretim hakkını teslim etmeliyiz." şeklinde konuştu.

Selçuk Türkoğlu, puanı düşük öğrencilerin açıkta kaldığı şeklindeki açıklamaların da doğru olmadığının altını çizerken, "Açıkta kalan yüksek puanlı ancak tercih ettiği okula gidemeyen, 'oraya gidemesem de nasıl olsa bir başkasına giderim' diyen, ancak kontenjan olmadığı için hiçbir yere gidemeyen yüksek puanlı pek çok çocuğumuzda açıkta beklemektedir." şeklinde açıklamada bulundu.

KONTENJAN AÇMANIZ BİR LÜTUF DEĞİLDİR

Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, diğer taraftan konunun bir müjde gibi sunulmasına yönelikte şunları söyledi: "Eğitim bir haktır, Türkiye'de 12 yıllık eğitim zorunludur. Siz bunu zaten yapmanız gereken bir işi, sunmanız gereken bir hizmeti beceremeyip, sunamayıp bu kadar insanı perişan edip, ondan sonrada bunu bir müjdeymiş gibi 'aslında bu çocuklar okumayı hak etmiyordu, bu çocukların puanı düşüktü. Biz gene lütfedip onlara kontenjan açıyoruz' gibi sunmak son derece cahilce ve çirkin bir davranıştır." CİHAN
<< Önceki Haber Selçuk Türkoğlu: Açıkta kalan 2 binden fazla öğrenci... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER