"Seyitler köyü üniversiteye yakın, medeniyete uzak"


Artvin'in Seyitler köyünde sürekli heyelan olması, yola taş düşmesi, Fen Lisesi ve TOKİ konutlarının kanalizasyon atık sularının doğaya bırakılması Çoruh Üniversitesi öğrencilerini, çalışanları ve Seyitler köyü sakinlerini tedirgin ediyor. Seyitler Köyü Muhtarı Mustafa Keskin ilgili kurumları ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü göreve davet ediyor.

Daha birkaç gün önce üzerine heyelan düşen Ümit Haser adlı vatandaş sosyal medyada, "Lütfen okuyunuz. Seyitler köyü, ünversite yolunda aracımla seyir halindeyken yukardan aşağı büyük taşlar gelmiş bulunuyor. Son anda fark etmem sonucu ölmekten veya ağır yaralanmaktan kurtulmuş bulunuyorum. Bu yola çözüm bulmak için illa birisinin ölmesi mi şart? Birileri öldükten sora yapılan yol kimsenin umrunda mı? Bu yazımı okuyan herkese sesleniyorum; Yetkili amir, memur kim olursa, yarın geç olabilir. Umarım geç olmadan önlem alır ve çözüm üretirsiniz. Not: Bu yola daha yeni 2 yıl önce tam 5 trilyon masraf yapılmıştır....?" şeklinde yazarak tepkisini gösterdi.

Seyitler Köyü Muhtarı Mustafa Keskin, devlet kurumlarının denetlenip denetlenmediğini bilmediğini belirterek, özellikle TOKİ evlerinin ve Fen Lisesi'nin atık sularının direkt doğaya bırakıldığını, bunun da zaten bozuk olan zeminin kaymasına önemli katkı yaptığını belirtiyor. Su bırakılan yerin kokularının da kışın bile etrafı rahatsız ettiğini anlatan Keskin, tarımla ilgilenen vatandaşların tarlalarına hastalık geldiğini ifade ediyor. Keskin, bölgede kokudan geçilemediğini, ama daha da önemlisi suların toprağı akışken hale getirerek toprağa baskı yaptığını ve heyelanı tetiklediğini vurguluyor. Muhtar Keskin, sürekli çöken yolda gerekli zemin etütü yapılmadığından ve alternatifler üzerinde çalışılmadığından da dertli. Keskin, alternatif yol çaışması yapılması gerektiğine inandığını dile getiriyor.

Muhtar Keskin, Seyitler köyünün Artvin'in en büyük köyü olduğunu, Ünivertsite'nin ana kampüsünün, TOKİ evlerinin, Fen Lisesi'nin ve üniversite yurtlarının bulunduğu köylerinin önemli bir yerleşim alanı olduğunu ama yatırıma gelince yeteri kadar faydalanamadıklarını, bir kanalizasyon bile yapılamadığını kaydediyor. En önemli sorunlarından birinin de yollarda meydana gelen heyelan olduğunu belirten Keskin, yetkililerden insan hayatını kaybetmeden çözüm bulunması gerektiğini belirtiyor.
Muhtar Keskin, altyapı olmadan yapılan devasa kamu kurumlarından bırakılan atıkların da doğaya zarar verdiğini ve çözüm üretilmezse daha büyük sıkıntıya sebep olunabileceğini söylüyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü göreve davet eden muhtar, buna nasıl izin verdiklerini anlayamadığını ifade ediyor.

Seyitler köyü sakinlerinden çiftçi Mehmet Akduman, Artvin'in Adana'sı, Mersin'i olarak değerlendirdiği köyünde 4 mevsim sebze üzerine tarım yaptığını söylüyor. Akduman, 4 mevsim boyunca her türlü sebze ve meyve veren çok bereketli toprağa sahip olduklarını ancak Seyitler'deki ağır ve yoğun yapılaşmadan meydana gelen sorunlar yüzünden sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyor. Akduman, yolda sürekli heyelan olduğunu, bu yüzden tehlikeli bir şekilde yolculuk yapıldığından dert yanıyor. Atık sularının da arazilerin olumsuz etkilediğini söyleyen Akduman son dönem ektikleri ürünlerde hastalıklar meydana gelmeye başladığını dikkat çekiyor. Akduman, artık yetkililerin çözüm üretmesinin ve atık su sorununa çözüm bulunmasının Seyitler için şart olduğunu belirtiyor. CİHAN
<< Önceki Haber "Seyitler köyü üniversiteye yakın, medeniyete uzak" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER