Şii dünyasından Suudi Arabistan'a idam tepkisi


Suudi Arabistan'ın aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesine tepkiler büyüyor.

Şii dünyasının önde gelen din alimi Nemr'in idamı bir çok ülkede protestolara sebep oldu. Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idamına en büyük tepkiyi Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Bahreyn'den geldi. Binlerce Şii sokaklara dökülerek olayı protesto etti. Göstericilere polis müdahale etti. Polis, göstericilere göz yaşartıcı gaz sıktı. Benzer gösteriler, Irak, Pakistan, Yemen ve Lübnan'da da başladı. İdamlara ilk tepkiyi İran verdi. Tahran yönetimi, "faturası ağır olacak" açıklaması yaparak Suud yönetimini tehdit etti. İran Meclisi Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burcaradi " Bunun bedelini ağır öderler" açıklamasında bulundu. Şiilerin yoğunlukta yaşadığı ülkelerde protesto gösterilerinin artmasından endişe ediliyor.

Lübnan'dan Şii din adamı ve İslam Meclisi Başkan yardımcısı, Abdulemir Gablen, " Suudi Arabistan bu idamlarla diyaloğu, adaleti ve aklı da katletmiş oldu" diyerek Riyad yönetimine tepki gösterdi.

İdam edilen Şii din adamı Nemr'in kardeşi Muhammed Nemr, abisinin intikamını alacaklarını duyurdu.

Pakistan'daki en büyük Şii grupları arasında gösterilen Pakistan Birinci Müslüman Meclisi (Pakistan Meclisi Vahideh El-Müslimin), idamlara tepkisini, "Büyük bir cinayet ve suç işlendi" diyerek gösterdi.

Yemen'de Suudi Arabistan'a karşı savaşan Şii Husilerden ise Riyad yönetimine, "Yemen'de olduğu gibi Suud'da da bedelini ödeteceğiz" tehdidi geldi.

Öte yandan Kuveyt Meclisi üyelerinden Salih Aşur'dan da olaya tepki geldi. Aşur önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan'ın iç ve dış tehditlere açık olacağını öne sürdü.

Ayrıca sosyal medyada, Suudi Arabistan'ın özellikle Şiilerin yaşadığı Yemen ve Bahreyn sınırlarında çok ciddi sıkıntılar yaşayacağı ileri sürüldü. Bu bölgelerde İran'ın Şii toplumları üzerinde etkili olduğu aktarılıyor.

Nemr'ın, Suudi Arabistan'da Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Katif'te 2011 yılında başlayan gösterilerde etkin rol oynadığı iddia edilmişti. Nemr, gözaltına alınacağı sırada kaçmaya çalışırken yaralı olarak yakalanmış, ardından ise 2013 yılında mahkemeye çıkartılmıştı. Şii alim; fitne çıkartmak, yönetime direnmek, ateş açmak şeklinde suçlamalardan yargılandı. Nemr'ın vaazlarında sık sık Şiilere baskı yapıldığını dile getirdiği belirtiliyor.

Katif kentinde 1958 yılında dünyaya gelen Nemr, Şiilerce bölgenin 'Ayetullah'ı olarak görülüyordu. CİHAN
<< Önceki Haber Şii dünyasından Suudi Arabistan'a idam tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER