"Sokağa çıkma yasağı olduğu için iki milletvekili yemin edemedi"


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, TBMM 26. Dönem meclis yemin törenine Mardin milletvekillerinden iki kişinin katılamadığını söyledi Yüksekdağ, milletvekillerin Nusaybin'de sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini için törene katılamadıklarını açıkladı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP kadın milletvekilleri ile seçim çalışmaları toplantısı yaptı. Yüksekdağ toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı.

'Pazar günü meclis başkanlığı seçimi var. Bu seçimlerde HDP'nin tutumu ne olacak' sorusu üzerine Figen Yüksekdağ, meclis başkanlığı için bir adaylarının olduğunu açıkladı. Yüksekdağ, meclis başkanlığı kapsamında iki günden beri çalışma içinde olduklarını ifade etti.

HDP Eş Genel Başkanı, "Bu tartışmalardan çıkan öneriyi bizlerde ayın 22'inde ileteceğiz. Meclis başkanlığı için şuan somut olarak bir tartışma yok. Ama önümüzdeki günlerde 21-22'sinde meclis grubumuzu yeniden toplayacağız. Meclis başkanlığını önerisi hem bizim meclis başkanlığı önerisini tartışacağız hem de ortaya çıkan genel öneriler olacak." diye konuştu.

MARDİN'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLDUĞU İÇİN İKİ MİLLETVEKİLİ YEMİN TÖRENİNE KATILAMADI

Bir gazetecinin "Nusaybin'deki sokağa çıkma yasağı nedeniyle yemin edemeyen vekiller var, bu doğru mu?" sorusuna, "Evet doğru. Mardin milletvekillerinden iki arkadaşımız sokağa çıkma yasağı nedeniyle yemin edemedi." diye cevap verdi

Yüksekdağ, konuşmasına şöyle devam etti. "Yemin törenin olduğu gün aslında gerçek bir kriz yaşanıyor. Türkiye'de egemen siyaset yapay krizler icat ediyor. Gerçek krizlerin üzerini örtmek için. Dünkü kriz bunun örneğidir. Bir yemin krizi kavramı patladı. Ama bir yemin krizi gibi bir gündemi yoktu Türkiye'nin. Esas olarak toplumsal ve siyasal krizi var. Bu krizde Türkiye'nin bir tarafından uygulana o hal siyasetidir. O halde darbe uygulamalarıdır. Sokağa çıkma yasağı sivil ölümleri bir krize dönüştü. Her gün ölüm ve yaralanma haberleri geliyor. Bunlar 26. Dönem meclis çalışmasının başladığı bir süreçte Türkiye siyasetinin çok ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu bize gösteriyor. O nedenle gerek siyasi iktidar gerekse bütün Türkiye gerçek krizleri çözmeye odaklanmalıdır."

TÜRKİYE TOPRAKLARI İÇERİSİNDE BİZİM ŞENGALLERİMİZ VAR

"Şengal geçen hafta kurtarıldı. Şengal'in inşası ile ilgili HDP'nin bir çalışması olacak mı?' sorusuna ise HDP Eş Genel Başkanı, "Türkiye topraklarında Şengal örnekleri hiç yaşanmaz da bizler Şengal'e gitme fırsatına sahip oluruz. Öyle bir zaman ve olanak bulabiliriz. Türkiye toprakları içerisinde bizim Şegallerimiz var. Silvan, Nusaybin, Lice, İdil, Silopi'yi şuan Şengal tablosundan pek farklı göremiyoruz. Çok acı bir durum. Kobani bize çok uzak değil, artık Kobani Türkiye'de. Bizler Türkiye'deki Şengallerden fırsat bulup Şengal'e gitme şansını yakalayamıyoruz. Ama elbette Şengal halkı bizim yurttaşlarımız olarak gördüğümüz Ortadoğu yurdunda birlikte yaşadığımız yurttaşlarımızdır." diye cevapladı.

CİHAN
<< Önceki Haber "Sokağa çıkma yasağı olduğu için iki milletvekili... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER