Derbide çıkan olayların asıl sebebi ne?

Olaylı derbi sonrası bu tarz olayların bir daha yaşanmaması için alınacak önlemler gündeme geldi.

Derbide çıkan olayların asıl sebebi ne?

Spor Hukuku Uzmanı Alpay Köse dünkü BeşiktaşGalatasaray derbisinde yaşanan olaylar ve verilecek cezalar hakkında Samanyolu Haber’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

  • Alpay Köse: Olaylara güvenlik zaafı sebep oldu
  • ‘Şike yasasındaki değişiklikler, spordaki şiddete karşı yasayı zayıflattı’
  • ‘Beşiktaş’ın gelecek cezayı indirme şansı bulunuyor’

Spor hukukçusu Alpay Köse’ye göre yaşanan güvenlik zaafı, olayların temel sebebi.
Türk futbolunun şike olaylarıyla başlayan süreçle başlayan raydan çıkışının bu tarz olaylarla devam ettiğine vurgu yapan Köse, cezaların caydırıcı olmaması halinde iyi niyet belirtmenin çözüm sağlamayacağını belirtti, elektronik bilet uygulamasına geçilmemesinin de kötü niyetli kişilerin sahaya gidişini kolaylaştırdığının altını çizdi. 
Sporda şiddet kanununun şike olayları sonrasında değiştirilmesi ile (kanunda diğer maddelerde de değişiklikler meydana geldiği) yaptırımın tamamen yok olduğunu ifade eden Spor Hukukçusu Köse, yasanın yeni haliyle seyirden men cezası verdiğini, bu kişilerin kaçak yollardan maça girmesinin cezasınınsa sadece 500 TL olduğunu belirtti. 

BEŞİKTAŞ’IN DURUMU NE OLACAK?

Disiplin Kurulu’nun önceki uygulamalarına bakılarak Beşiktaş’ın 5 maç saha kapatma cezası ve çeşitli para cezaları alacağını söyleyen Köse, Beşiktaş’ın olayların takipçisi olarak hem uğradığı zararlardan dolayı kişileri dava edebileceği hem de Tahkim Kurulu’nun bu tarz yaklaşımları iyi niyet göstergesi olarak ele alıp cezalarında indirim yapabileceğini ifade etti. 

‘GÜVENLİK ZAAFLARI OLAYLARI BU NOKTAYA GETİRDİ’ 

Gişelerde elektrik kablolarının kesildiği ve fazladan 10 bin kişinin stada girmiş olabileceği iddiaları sorulan Köse, elektronik bilet uygulamasına geçilmemesinin bu tarz olaylara meydan vereceğini söyledi. 

‘’Statlarda tel örgülerin kaldırılması, özel güvenlik şirketlerinin yetersizliği ve tutuklamaların yasayla ortadan kaldırılması ileriki dönemde de bu tarz olayların önünü açacaktır’’ diyen Köse , “Polisin böyle olaylarda karşılıksız olarak göreve gönderilmesi ve yaşadığı çeşitli sıkıntılarda şiddet doğuruyor, bu işin çözümü İngiltere’de olduğu gibi izinli polislerin ücret karşılığı görev yapmasıdır. Cezaların yaptırıcılığı yok, holiganların girişini engelleyemiyorsunuz, içeride de güvenliği sağlayamıyorsunuz o zaman şiddetin durmasını beklemek temenniden öteye geçmez” dedi. 

SAMANYOLUHABER.COM

<< Önceki Haber Derbide çıkan olayların asıl sebebi ne? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER