Fenerbahçe ve Beşiktaş krizi nasıl çözecek?

UEFA Disiplin Kurulu'ndan bu ayın son haftasında çıkması beklenen kararı lehlerine çevirmek isteyen iki kulüp, işin uzmanı hukukçularla mesai halinde. UEFA'yı iknada kullanılacak ilk argüman ise adlî ve sportif yargılamanın sonuçları arasındaki farklılık.

Fenerbahçe ve Beşiktaş krizi nasıl çözecek?

Milliyet'in haberine göre; Türkiye'de, 3 Temmuz 2011 tarihinde başlatılan şike iddialarına yönelik soruşturma ve sonrasındaki dava, önceki gün farklı bir boyut kazandı. UEFA, Fenerbahçe ile Beşiktaş'ı Disiplin Kurulu'na sevk etti. Sarı-Lacivertlilerin 2 yıl Avrupa'dan ihracı, Başkan Aziz Yıldırım'ın yanı sıra yöneticilerden Ali Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve Cemil Turan'ın futboldan ömür boyu uzaklaştırılması istendi. Beşiktaş için de 1 yıl menin dışında Serdal Adalı ile Tayfur Havutçu'nun futbolla ilişiğinin kesilmesi talep edildi. Kulüplere savunma hakkı verilirken kararın 24 Haziran'dan sonra açıklanacağı bildirildi. Kamuoyu şimdi sürecin nasıl işleyeceğini merak ediyor.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin resmî yazısını pazartesi alan Fenerbahçe ve Beşiktaş ise vakit kaybetmeden uzman avukatlarla görüştü ve savunma çalışmalarına hemen başladı. Kulislerde yükselen seslere göre; iki camianın planı Avrupa yolunun kapatılmasının önüne, cezanın ertelenmesi yoluyla geçmek. Bir başka seçenek de UEFA Disiplin Müfettişi Miguel Lietard Fernandez-Palacios tarafından tanzim ve imza edilen rapora dair itiraz hakkını kullanmak. Bu husustaki dayanak, ülkemizdeki sportif ve adlî yargılamanın sonuçlarındaki farklılık. İki kulüp öncelikle, TFF Tahkim Kurulu'nun 6 Mayıs 2012'deki açıklaması ile Özel Yetkili İstanbul 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2 Temmuz 2012 tarihindeki yaptırımlarının pek örtüşmediği gerçeğinden hareket etmeyi amaçlıyor. Avrupa futbolunun patronundan bu ayrımın gözetilmesinin istenmesi bekleniyor.

CEZALARIN ERTELENMESİ TALEP EDİLECEK

UEFA kriterleri, şike şüphesinde dahi takımların bir alt lige gönderilmesini ve Avrupa kupalarına alınmamasını gerektiriyor. Tahkim Kurulu'yla son bulacak kritik süreçte 2011-12 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne alınmayan Kanarya gibi Kartal'ın da 1 yıl Avrupa'ya gönderilmemesi gündemde. Ancak bunun hemen uygulanmayarak ötelenmesi kuvvetle muhtemel. Kamuoyundaki iddialar ışığında adı anılan ekipler, 5 sene içerisinde herhangi bir şike olayına dahil olmamaları halinde söz konusu cezalar tamamen kaldırılacak. Buna rağmen bazı kesimlerce şahıslarla kulüplerin ayrılacağı ve kişilerin cezalandırılacağı ileri sürülüyor.

Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın durumu, 21-22 Hazi-ran'da, İsviçre'nin Nyon kentinde görüşülecek. Siyah-Beyazlılar ayın 19'una, Sarı-Lacivertliler de 20'sine kadar gerekli beyanlarda bulunma hakkına sahip. Kontrol ve Disiplin Kurulu'ndan olumsuz bir netice çıkması halinde UEFA Tahkim Kurulu yolu açık. Tahkim'in tavrı da negatif olursa bu kez Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) ve İsviçre federal mahkemelerinin kapıları aşındırılacak. Mevcut durumun riskine işaret eden spor hukukçuları ise UEFA'nın, kendi organizasyonları başlamadan işi sonuçlandıracağını düşünüyor
<< Önceki Haber Fenerbahçe ve Beşiktaş krizi nasıl çözecek? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER