Rusya, Türkiye’yi örnek aldı

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, şike ile mücadele kapsamında hazırladığı yeni yasayı ilk oturumda kabul etti.

Rusya, Türkiye’yi örnek aldı

Parlamento üst kanadı Federasyon Konseyi’nin onayının ardından yasa Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzasına sunulacak. Yeni yasaya göre, Rusya’da şikeye dahil olanlar 7 yıla kadar hapis cezası alacak.

Yeni yasa, “Rusya Federasyonu’nun fizik kültürü ve sporu” ile ilgili mevcut kanununda yasa değişikliği getiriyor. Amacın, spor yarışmalarında resmi sonuçlara yasadışı olarak yapılan etkileri önlemek olduğu belirtildi. Duma’nın yeni yasa değişikliğine göre, sporcu, hakem, antreman, takım yöneticileri, diğer katılımcı ve organizatörlerin resmi yarışmalarda parayla satın alınması veya onlarla şike anlaşması yapması suç sayılıyor. 

Yasa, rüşvet alan zanlılara 300 bin rubleden (10 bin dolar) 500 bin rubleye kadar para cezası veya 4 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor. Yasanın bir diğer maddesine göre, şikeyi eğer organize bir çete yapmışsa bu durumda 500 binden 1 milyon rubleye kadar para cezası veya 7 yıla kadar hapis cezası verilmesi söz konusu. İkinci maddede hakem, organizatör, jüri üyesi ve yarışmanın organizatörü şike çetesi şeklinde faaliyet göstermesi kastediliyor.

Temmuz 2011’de Rusya Sayıştay Başkanı Sergey Stepaşin, dönemin Başbakanı Putin’e futbolda yaşanan şike sorunu konusunda mektup göndererek Türkiye'yi şike ile mücadelede örnek almalarını istemişti. Stepaşin, Putin'e gönderdiği mektupta Türkiye'nin şike ile mücadele yasasının tercümesini de eklemişti.

İnterfaks ajansına konuşan Stepaşin, “Türkiye bizim nasıl davranacağımıza örnek oldu. Rusya’daki şike ile ilgili durum, Türkiye’de yaşananlara çok benziyor. Türkiye'nin ilgili yasalarını örnek alarak Rusya ceza kanununda yasa değişikliğini bu yıl kabul edebiliriz.” ifadelerini kullanmıştı.

<< Önceki Haber Rusya, Türkiye’yi örnek aldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER