Steinemier: Türkiye'nin 1980'li yıllara geri dönmesini istemiyoruz


Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'de müzakere sürecinin devam etmesini istediklerini belirterek, "Tabii ki 1980'li yıllara geri dönülmesini istemiyoruz." dedi.

Federal Dışişleri Bakanlığı'nda Yabancı Gazeteciler Cemiyeti Derneği'ne üye gazetecilerin sorularını cevaplandıran Alman bakan, şu ifadeleri kullandı:

"Herkesin ortak bir demokrasi anlayışı ve aynı değerleri olsaydı dış politika daha kolay olurdu. Ankara ile Kürt bölgeleri arasında geçmişte başlatılan yapıcı müzakere sürecinin devam etmesini ve tabii ki 1980'li yıllara geri dönülmesini istemiyoruz. Türkiye sığınmacıların göçü konusunda anahtar bir ülkedir. Avrupa'ya sığınmacı göçünü engellemek için Türkiye'ye ihtiyacımız var. Avrupa Konseyi'nde göçün önlenmesi için üzerinde mutabık kalınan hususların yerine getirilmesi için kendisiyle görüşüyoruz."

"Cuma günü düzenlenecek 1. Almanya-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında basın ve ifade özgürlüğüne karşı hükümetin sert kısıtlamalarını da gündeme getirecek misiniz?" şeklindeki soruya cevap veren Steinmeier, "Alman-Türk ilişkilerinde bunun hiçbir zaman aksini yaşamadım. Mesele iç politikada hâkim olan soruların gündeme taşınması değil, bu sorulara hangi cevapların alınacağıdır. Bunu öngöremiyorum." cevabını vermekle yetindi.

"TUNUS, CEZAYİR VE FASLILARI GERİ GÖNDERMEK İSTİYORUZ"

İltica başvurusu reddedilmiş Tunus, Cezayir ve Fas vatandaşlarını ülkelerine geri göndermek için iltica paketleri kabul ettiklerini anlatan Frank-Walter Steinmeier, "Sığınmacılarla ilgili iki zor iltica paketini kabul ederek yürürlüğe soktuk. İnsanlar tabi ki savaşlardan kaçarak Avrupa'ya sığınıyorlar. Ortadoğu'daki çatışmaları bitirmezsek göç akını bitmeyecek. Biz kabul ettiğimiz iltica paketleriyle Balkan ülkelerinden gelenlere uyguladığımız gibi Tunus, Cezayir ve Fas gibi ülkelerden gelen sığınmacıları ülkelerine göndermek istiyoruz." dedi.

TÜRK-RUS KRİZİ ŞAŞKINLIĞA SEBEP OLDU

Rus savaş uçağının düşürülmesi sonucunda yaşanan krizle ilgili soruya ise Steinmeier şu cevabı verdi: "Yaşananları şaşkınlıkla karşılıyorum. Rusya ve Türkiye arasında yaşananlar dış politikada da sıkıntılar oluşturuyor. İki taraf da maalesef ilişkilerin sıklaştırılması için adım atmıyor. AB için arabuluculuk çabaları noktasında da zor bir durumla karşı karşıyayız." CİHAN
<< Önceki Haber Steinemier: Türkiye'nin 1980'li yıllara geri dönmesini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER