'Şubat ayında yaşanan bahar havası tarımsal üretimi tehdit etti'


Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, bu ay yaşanan bahar havasının, tarım üretimini tehdit ettiğini bildirdi. Şubat ayı içerisinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının etkisiyle meyve ağaçlarının çiçek açtığını, bağlara su yürüdüğünü ve erken uyanma riskiyle karşı karşıya kalındığını kaydetti.

Üreticileri, önümüzdeki günlerde yaşanması muhtemel zirai don olaylarına karşı tedbir alması ve tarım sigortası yaptırması konusunda ikaz eden Çebi, "Hava sıcaklığının 26 derecelere çıktığı, erken baharın geldiği bir sezon geçirmekteyiz. Toprak sıcaklığının da 10 derecenin üzerine çıkmaya başlamasıyla köklerin çalışmaya başladığını, bağlarda gözlere suyun yürüdüğünü gözlemlemekteyiz. Geçen yıl 23 Nisan'da yaşanan don olayı nedeniyle bazı bağlarda yüzde 100'lere varan bir zarar söz konusu oldu. Önümüzde don olayı riski için oldukça uzun bir süre var ve bu da büyük bir riski beraberinde getiriyor. Öncelikli hedefimiz, ürün elde etmek. Dolayısıyla ürünlerimizi zirai don olaylarına karşı korumalı, buna ilişkin tedbirler almalıyız." dedi.

Zirai don olayından korunma yöntemleri hakkında da bilgi veren İl Müdürü Çebi, "Don zararının azaltılmasında en yaygın kullanılan önlemlerden birisi, damlama sulama sistemlerine monte edilen mini sipring (yağmurlama) sistemlerinin aktif olarak kullanılmasıdır. Bu sistem, soğuklara karşı korunmada oldukça önemli bir yöntemdir. Mini sipring sulamayla asmaların yeşil aksamı üzerinde su zerreciklerinden oluşan ince bir su tabakası meydana getirilir. Sıcaklık sıfır derecenin altına düştüğünde bu tabaka, ince bir buz kılıfına dönüşerek sürgünlerin donmasını önler. Bağ içindeki sıcaklığın don değerlerine düşmesine yakın saatlerde yağmurlama başlıkları çalıştırılır, ortam sıcaklığı sıfır derecenin üzerine çıkıncaya ve sürgünlerin etrafındaki buz tabakası erimeye başlayıncaya kadar yağmurlamaya devam edilir. Mini sipring sistemi olmayan üreticilerin, bu sistemi yaptırması ve don riski olan günlerde çalıştırması gerekmektedir. Yalnız sistem kısa süreli çalıştırılmamalı, don olayının başlayacağı tahmin edilen saat 24.00'ten önce açılmalı, öğle saatlerine kadar sistemi çalıştırmaya devam etmelidir." diye konuştu.

İl müdürlüğü olarak Manisa Tarım SMS sistemi vasıtasıyla don olayı riski olan günlerde üreticilerin uyarıldığını aktaran Hasan Çebi, "SMS yoluyla üreticilerimizi uyarıyoruz ancak üreticilerimiz, gözlerin pamuklanmaya başladığı kabarma döneminde, yağmurlama sistemlerini soğuk vurmaz diyerek çalıştırmamaktadırlar. Bağlar, su yürüme döneminden sonra gözlerin kabarmaya başladığı pamuklanma döneminde de dona karşı duyarlıdır. Bu dönemlerde de önlem alınması gerekmektedir. Bunun yanında meyve bahçelerinde sisleme ya da duman oluşturacak şekilde nemli saman veya lastik yakılması, soğuk havanın karıştırılması don riskinden koruyucu yöntemlerden bazılarıdır. Özellikle büyük pervaneler yardımıyla rüzgar oluşturarak soğuk havanın taşınması ve karıştırılması, tüm dünyada da kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca bağları uyandıracak toprak işleme gibi faaliyetlerden de uzak durulmalıdır. Don zararlarını en aza indirebilmek için toprak sürülmemiş, nemli, yabancı otları temizlenmiş, pekiştirilmiş olmalıdır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Şubat ayında yaşanan bahar havası tarımsal üretimi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER