'Suriye'deki ılımlı muhalifler' sözü TBMM gündemine taşındı


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, AK Parti iktidarının "Suriye'deki ılımlı muhalifler" sözüyle ne anlatılmak istendiği konusunu Meclis gündemine taşıdı.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Emir, "AKP Hükümeti yetkilileri tarafından Suriye'deki gruplar için kullanılan 'ılımlı muhalefet' ibaresi kamuoyunda farklı tartışmalar yaratmaktadır. Bu ibarenin 'Özgür Suriye Ordusu' ve 'El Nusra Cephesi' için kullanıldığı iddia edilmektedir." dedi.

Bu bağlamda Emir, şu soruları yöneltti:

"Ilımlı muhalefet sözü ne anlama gelmektedir? Bu sözü söylerken Suriye'deki hangi gruplar kast edilmiştir? İddia edildiği gibi Özgür Suriye Ordusu ve El Nusra Cephesi yaptığınız bu tanımlanmanın içinde midir? IŞİD bu gruba dâhil midir?

Hangi grupların ılımlı, hangilerinin ılımlı olmadığına kim karar vermektedir? AKP İktidarının ılımlı muhalefet diye tabir ettiği gruplara, ülkemizden silah ve mühimmat yardımı yapılmış mıdır?

Bakanlar Kurulu üyelerinin sözlerinden anlaşıldığı üzere, Rusya'nın Suriye'deki -sizin tabirinizle- ılımlı muhaliflere saldırması sonucunda 'ılımlı muhaliflerin' zayıflatıldığından endişe duymakta mısınız. Rusya'nın Suriye'deki farklı guruplara saldırı düzenlemesi ile ülkemizden o bölgedeki yine farklı gruplara yapılan silah ve mühimmat yardımı aynı işlem değil midir? Bu durumda neden 6 ülke ile birlikte Rusya'ya karşı yapılan ortak bildiride imzanız vardır?

Başbakan tarafından söylendiği iddia edilen Suriye'de ılımlı muhalefet ezilirse felaket olur sözüyle anlatılmak istenen nedir?

Eğit-donat programının tamamen çökmesi, sizin ılımlı muhalefet tanımınızın yanlış ve yetersiz olmasından kaynaklanıyor olabilir mi?"TBMM-gundemine-tasindi-1908023.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber 'Suriye'deki ılımlı muhalifler' sözü TBMM gündemine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER