Symes' tan KOBİ'lere: Sürdürülebilirliği içselleştirin, raporlama yapın


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes, yabancı ortaklı ve büyük şirketlerin sürdürülebilirliğe ve raporlamaya önem verdiğini belirtti. Symes, "Türk sermayeli ve küçük ve orta ölçekli şirketlerimizin de sürdürülebilirliği içselleştirmesine ve raporlama yapmalarına ihtiyaç var. " dedi.

Symes, 'Kurumsal Raporlamada Yeni Dönem: Entegre Raporlama Rehberi'nin tanıtıldığı toplantıya katıldı. Türkiye Kurumsal Yatırımcılar Derneği (TKYD) ve Global Compact Türkiye tarafından tertip edilen toplantıda Symes, entegre raporlama ile şirketlerin paydaşlarına değer yaratma kabiliyetinin anlatabileceğini vurguladı.

Cansen Başaran Symes, "Entegre raporlama kuruluşun mevcut raporlarında yer alan en önemli bilgileri bir araya getirirken bunların birbirleri ile bağlantısını kurar, bunların kuruluşun bugün ve gelecekte değer yaratmasına nasıl etki ettiğini anlatır. Böylelikle bütüncül bir bakış açısı sağlayarak, kuruluş operasyonlarının açık ve net, birbirleri ile bağlantılı ve karşılaştırılabilir bir şekilde sunulmasını sağlar." ifadelerini kullandı.

TÜSİAD Başkanı, şöyle devam etti:

"Örneğin bir ürün üretmek için çevreye verdiğiniz zarar o ürünün finansal getirisinden fazla ise şirketiniz yanıltıcı olarak kısa vadede değer yaratıyor gözükebilir ancak uzun vadede yaratmıyordur. Entegre raporun amacı tüm operasyonlarınızın finansal verilerle bağını kurarak şirketin toplam yarattığı veya yok ettiği değeri ortaya koyabilmektir. Kısa, orta ve uzun vadede yaratılan değeri ortaya koyabilmek için çevresel ve sosyal etkilerin sayısal olarak hesaplanabilmesi gerekir. Bu da şirketlerde entegre bir yönetim anlayışının benimsenmesini gerektirir. Aslında entegre raporlamaya şirketlerdeki tüm yönetim anlayışını değiştirecek yeni bir trend diye bakmak gerek. Bu noktada altını çizmek isterim ki entegre rapor, sadece finansal rapor ve sürdürülebilirlik raporunun bir araya getirilmesi değildir. Aslında hem bundan daha fazlası, hem de daha azıdır. Entegre rapor sadece bu bilgileri yan yana sıralamaz, şirketin finansal ve sürdürülebilirlik performansı arasında bağlantılar kurar, şirketin değer yaratımına nasıl bir etkisi olduğunu açıklar. Daha azıdır çünkü tüm bu bilgileri daha kısa, daha anlaşılır ve net bir şekilde sunar."

Symes, entegre rapor için departmanlara uyumlu, bir arada olmayı önerdi ve şunları dile getirdi:

"Memnunuz, çünkü GRI seviyesinde raporlama yapan şirketlerimizin sayısı da her geçen gün artıyor. Bununla birlikte sürdürülebilirliğin şirket stratejilerine entegre edildiği şirketlerin genellikle yabancı ortaklı veya büyük şirketler olduğunu görüyoruz. Bu anlamda özellikle Türk sermayeli ve küçük ve orta ölçekli şirketlerimizin de sürdürülebilirliği içselleştirmesine ve raporlama yapmalarına ihtiyaç var.

Öte yandan araştırmalar yakın zamanda entegre raporlama yapmayı planlayan şirket sayısının hayli çok olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum entegre raporlamaya en kısa zamanda başlayacak şirketlerin hem rekabet avantajından faydalanacağı hem de sektörlerine öncülük ederek standartları belirleyeceği anlamına gelmekte. Bugün entegre raporlama yapıp yapmamaya değil, ne zaman yapacağımıza karar vermenin zamanı. "
CİHAN
<< Önceki Haber Symes' tan KOBİ'lere: Sürdürülebilirliği içselleştirin,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER