Tacikistan ile Pakistan, enerji ve sanayi işbirliğini arttıracak


Tacikistan ile Pakistan, enerji ve sanayi sektöründeki işbirliğini arttırma kararı aldı. Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın Pakistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyarette bu alanda önemli anlaşmalara imza atıldı. Rahman, İslamabad ziyaretinde Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile bir araya geldi. Taraflar, ikili ilişkileri, uluslararası ve bölgesel konuları değerlendirdi.

Resmi görüşmeler kapsamında bir dizi anlaşmalara imza atıldı. Rahman ile Şerif, ortak bildiriye imza atarken, iki ülke ilgili yetkililer tarafından enerji, sanayi, dışişleri, eğitim başlıkları altında 8 anlaşma imzalandı. Liderler, Tacikistan ile Kırgızistan'ın yaz dönemindeki elektrik enerji fazlasını ihraç etmeye imkan sağlayacak CASA 1000 projesinin hızlandırılması konusunda mutabık kaldılar. Ayrıca, Tacikistan'ın bazı şehirleri ile Pakistan'ın Lahor, Karaçi, Faisalabad gibi pek çok şehirlerine doğrudan uçak seferlerinin başlatılması yönünde girişimde bulunuldu.

Rahman ile Şerif, resmi görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Pakistan Başkanı Şerif basın toplantısında yaptığı açıklamasında; "Pakistan'ı ikinci eviniz olarak kabul edebilirsiniz. Bizde ayrıca, Tacikistan'ı ikinci evimiz olarak kabul ediyoruz" dedi. Şerif, Tacikistan ile her alanda işbirliğini arttırmak istediklerini belirtti.

Konuk Devlet Başkanı İmamali Rahman ise basın açıklamasında, Pakistan ile işbirliğinin ülkesinin dış politika önceliklerinden olduğunu kaydederek, Pakistan'ın Güney Asya'da önemli jeopolitik konuma sahip olduğunu ifade etti.

Tacikistan ile Pakistan arasındaki 23 yıllık diplomatik münasebetler döneminde 40'dan fazla ikili işbirliği anlaşması imzalandı. 2014 yılında ülkelerin ticaret hacmi 89 milyon dolar seviyesine çıkarıldı.

CİHAN
<< Önceki Haber Tacikistan ile Pakistan, enerji ve sanayi işbirliğini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER