Taraz Müzesi eski antik çağlara ışık tutuyor


Kazakistan'ın en eski yerleşim yerlerinden olan Taraz şehrinde uzun zamandır yapımına devam edilen Köhne Taraz (Eski Taraz) müzesi açıldı.
Kazak Hanlığı'nın kuruluşunun 550. yılı münasebeti ile yapılan kutlamalar çerçevesinde açılan Köne Taraz Müzesi, Türk kültürüne ait eşsiz eserleri bünyesinde barındırıyor. Yaklaşık 20 hektarlık alanda uzun süre devam eden kazı çalışmalarında elde edilen tarihi eserlerde İslam öncesi Türk medeniyeti başta olmak üzere Çin, Bizans ve Arap kültürüne ait bir çok eser bulundu.
İskitler, Hun, Göktürk, Uygur, Karahanlı, Gazneliler, Selçuklu, Harezmşah, Altınordu, Timur, Çağatay gibi çok önemli medeniyetlerin ve hanlıklarının hüküm sürdüğü, tarihî ve kültürel eserler bakımından bir hayli zengin olan Köne Taraz şehri aynı zamanda özellikle Çin ve Türkler arasında yapılan yazışmalara da ışık tutuyor. Müzede Arapça ve Çince yazılan belgeler tarihteki Türkler ve Çin arasındaki diplomatik ilişkiler hakkında da bilgi verirken; o dönemdeki şehircilik ve yaşam tarzı konusunda da ipuçları veriyor.
Yapılan kazı çalışmalarında Antik Çağa ait sikkeler, hediyelik eşyalar, çanak- çömlek, su yolları ve kilden yapılmış borular, ibrik, testi, kazan, şamdan, altın ve gümüşten yapılan süs eşyaları o dönemdeki medeniyetin izlerini ziyaretçilere sunuyor.
Güney Kazakistan'da bulunan eserlerin büyük bir kısmını keramik türü eşya teşkil etmekle birlikte altından, gümüşten, tunçtan, demirden ve bakırdan yapılmış çok miktarda eser de bulunmakta.
Müzede ayrıca Çin, Bizans ve Arap medeniyeti hakkında da bilgilere rastlanırken, kazı çalışmaları bölgede devam ediyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Taraz Müzesi eski antik çağlara ışık tutuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER