Tarımda bilinçsiz ilaç kullanımı kalıntı problemini artırıyor


Yaş sebze ve meyve ihracatının önemli problemlerinden olan 'kalıntı' bilinçsiz ve fazla kimyasal kullanımı nedeniyle artıyor.

Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD) tarafından Avrupa Bitki Koruma Derneği (ECPA) işbirliğiyle düzenlenen Kalıntı Yönetimi Projesi kapsamında tarım danışmanlarına eğitim verildi. Programa katılan tarım danışmanlarına sertifika takdim edildi.

Programın açılışında konuşan Antalya Ziraat Odası Başkanı Vahap Tuncer, tüketicinin bilinçlenmesiyle kalıntı probleminin kendilerini daha da zorlayacağının farkında olduklarını söyledi. Bu problemin eğitimle çözülebileceğini aktaran Tuncer, Türkiye topraklarının sürdürülebilir tarım açısından AB ülkelerinden daha avantajlı olduğunu belirtti. Tarım arazilerinin kimyasal atıklar açısından daha temiz olduğunu vurguladı. Tuncer, kalıntı probleminin çözümü için kimyasalların daha dikkatli kullanılması gerektiğini vurguladı.

Tarım ilaçlarının daha fazla verim elde etmek için kullanılmaya başlandığını hatırlatan Tuncer, zamanla bu durumun büyük bir problem haline geldiğini ifade etti. Dünyanın büyük bir kısmında baş gösteren bu problemle birlikte tarımın bitme noktasına geldiğini aktaran Tuncer, zamanla alınan tedbirlerle bu problemin azaltıldığını söyledi.

ZİMİD Genel Sekreteri Murat Kantarcı ise tarım ilaçlarının aslında zararlı olmadığını aşırı ve yanlış kullanımının zarar oluşturduğunu kaydetti. AB ülkelerinde yaşayan kişilerin sebze ve meyvedeki kalıntılara daha fazla dikkat ettiğine işaret etti. Tarım Danışmanları Derneği Başkanı İbrahim Akbulut, alınan tedbirlerle birlikte kalıntı probleminin çok fazla kalmadığını söyledi.

İSPANYA KALTINI PROBLEMİNİ BİYOLOJİK MÜCADELEYELE ÇÖZDÜ

Cajamar Enstitüsü Koordinatörü Juan Carlos Gázquez Garrido ise yaptığı sunumda kimyasal ilaç kullanımını bıraktıklarını biyolojik yöntemleri kullanmaya başladıklarını belirtti. Bu sayede kalıntı düzeyinin yok denecek kadar azaldığını ve daha fazla verim elde ettiklerini aktardı. Almeria bölgesinin uyguladığı başarılı tarım uygulamaları sayesinde Almanya tarafından örnek şehir olarak seçildiğini belirtti. Juan Carlos, yaptıkları biyolojik çalışmalardan örnekler sundu. Eğitim programının ardından katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

CİHAN
<< Önceki Haber Tarımda bilinçsiz ilaç kullanımı kalıntı problemini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER