TBB, İsmail Yavuz ve İrfan Fidan'a soruşturma için HSYK'ya başvurdu


Türkiye Barolar Birliği (TBB), gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması ile ilgili, İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği görevinde bulunan Hakim İsmail Yavuz ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevini yürüten İrfan Fidan hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması talebiyle HSYK'ya başvurdu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu imzası ile verilen dilekçenin son bölümünde, şu ifadeler yer aldı: "Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması ve soruşturulması, yukarıda açıkladığımız sebeplerle demokrasimize ağır zarar vermiştir. Öte yandan bu tutuklama, haberin içeriğine ilişkin siyasi iktidar temsilcilerinin yaptığı yalanlamalarla da önemli bir çelişkiye düşmektedir. Şöyle ki haberin içeriği yetkililerce söylendiği gibi gerçek dışı ise ortada ifşa edilen bir devlet sırrı yoktur. Haberin içeriği gerçek ise bu durumda soruşturulması gereken gazeteciler değil, terör örgütüne silah ve mühimmat sağlayanlardır. Dolayısıyla adı geçen gazeteciler hakkında ceza soruşturması açılmış ve tutuklama kararı verilmiş olmasının etkisi, yalnızca uluslararası camiada Türkiye'yi demokrasi ve insan hakları standartları açısından aşağılara çekmekle kalmayacaktır. İşaret ettiğimiz büyük çelişki, ülkemizi izahı fevkalade zor ve sonuçları uluslararası hukuk açısından ağır olabilecek bir çıkmaza da sokacaktır.
Elbette mahkemeler yanlış karar verebilirler. Kanun yolları ve yüksek mahkemeler, bu hataları düzeltmek için vardır. Fakat bir hakimin ve bir Cumhuriyet savcısının hukuk kurallarını bile bile çiğnemesi kabul edilemez. Bu sebeple, Anayasa'yı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ancak kasıtlı bir davranışla izah edilebilecek şekilde ihlal ederek keyfi işlem yapan Hakim İsmail Yavuz ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği görevini yürüten İrfan Fidan hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması için gereken işlemlerin yapılması hususunu takdirlerinize sunarım." CİHAN
<< Önceki Haber TBB, İsmail Yavuz ve İrfan Fidan'a soruşturma için HSYK'ya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER