TBMM Genel Kurulu'nda Eren Erdem ve sarin gazı tartışması


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 14'üncü birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi yönetiyor. AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in Rus televizyonuna verdiği bir demeci eleştirdi. Erdem'in "Türkiye, DAİŞ'e sarin gazı verdi, DAİŞ bu gazla katliam yaptı." açıklaması yaptığını savunan Petek, bu açıklamanın Türkiye Cumhuriyeti'nin milli politikalarına ihanet olduğunu söyledi. Bu konuşmaya CHP'li milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise onların hepsinin iddianamede yer aldığını belirterek "Cumhuriyet savcılığının iddianamesini okuyor arkadaşımız, kendisi bir şey eklemiyor, iddianameyi okuyor. Her zaman olduğu gibi gene aynı şekilde davranıyorsunuz." dedi. Petek de "Eğer bunu söylemediyse Meclis'in huzuruna gelip özür diler." karşılığını verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da Petek'e "Savcı, savcı! Çakma savcı!" diyerek laf attı.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da "Eren Erdem o sözleri burada söylediğinde neredeydiniz? Eren Erdem o sözleri burada anlattı. O zaman neredeydiniz? Şimdi üstüne ak trolleri, mafyayı, tetikçileri saldınız, Eren'in başına bir şey gelirse gök kubbeyi başınıza yıkarız. Bunu da bilin böylece. Sabahtan beri evinin önünde gösteri yaptırıyorsunuz, internetten hedef gösteriyorsunuz." şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Erdem'in yapmış olduğu açıklamaları reddettiklerini söyledi. Bunların gerçeklikle ilgisi olmadığını dile getiren Bostancı, şöyle devam etti: "Elbette, milletvekilleri kendi kanaatlerini serbest bir şekilde Meclis platformunda, her yerde ifade edebilirler. Bundan dolayı herhangi bir tehdit altında olmaları, başlarına bir şey gelecek endişesi yaşamaları muhakkak kabul edilemez. Devletin görevi, eğer ortada böyle bir tehdit varsa bu tehdidi kaldırmaktır. Bu, kabul edilemez, bunu belirteyim. Ancak, burada, sanki tehdit AK Parti'den geliyormuş gibi atmosfer yaratılmasını da uygun bulmuyorum. Biz burada Erdem'i dinledik, dinlerken itirazlarımızı da bildirdik. Her hangi bir tehdit söz konusu değil. Sosyal medyada, sosyal medyanın karakteri gereği klavye kahramanları vardır. Onlarla hepimiz zaman zaman karşı karşıya geliriz. Trol çoktur sosyal medyada. Sosyal medyayla ilgili olan arkadaşlar farklı kesimlerin trolleri olduğunu bilirler. Dolayısıyla burada Erdem'e yönelik, AK Parti'nin hiçbir ferdinin herhangi bir hususi tavrı yoktur. Bunu belirtmek isterim. Mesele, Mecliste gelip görüşlerini anlatması, o malum konuya ilişkin değerlendirmeler yapması değildir; savcı, hakim, avukat olup bir iddiayı bir yargı hükmünde kamuoyuna sunması da değildir. Türkiye ile Rusya arasında gerilimli ilişkiler vardır. Rusya, malum oradaki yönetimin karakteri gereği bu gerilimde medya üzerinden bir algı operasyonu sürdürmeye çalışmaktadırlar. Hem iç kamuoyuna hem de dünya kamuoyuna yönelik her türlü unsuru bir mühimmat anlayışla değerlendiren bir yaklaşım ve strateji söz konusudur. Eren Erdem'in oradaki açıklaması böyle bir stratejinin parçası olmuştur. Bu da bizi dürtmüştür. Belirtmek istediğim husus budur."

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise "Milletvekili arkadaşımızın görüşünü paylaşmadığını ifade ettiği görüş, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianameye bağlanan şu bir klasörlük dosyadır. Ben kendisine takdim ederim. Arkadaşımız, kendisinin ürettiği herhangi bir belge ve bilgiyi değil, tamamen devletin resmî organlarında yayınlanmış, iddianameye dönüşmüş fikirleri ileri sürmüştür. Bundan bir kısım çevreler rahatsız olmuştur. Elbette Türkiye'de önemli bir dönemden geçiyoruz ama bu döneme gelirken iktidar partisinin sorumluluğu hiç mi yoktur? Yani yapılan bütün olaylarda, her türlü yaşanan hadiselerde bugünleri hazırlayan bu iktidarın tutumu, Hükümetin tutumu bunlarda sanki pay sahibi değilmiş gibi bir kenara çekilerek olayı açıklamaya çalışmak bir kere son derece yanlıştır. Ben, Bostancı'ya, kendi milletvekillerini kamuoyunda ifşa etmemek amacıyla, ayrıca bilgi vereceğim hangi milletvekilinin, arkadaşımız hakkında, hangi tweeti ve görüşü paylaştığını. O, tamamen bizim insani yaklaşımımızdan kaynaklanmaktadır. Arkadaşımız, şu anda, hoyratça, havuz medyasının ve AKP trollerinin ağır baskısı altında sindirilmeye çalışılmaktadır. Eren Erdem yüreklidir. Cumhuriyet Halk Partililer yüreklidir. Topla tüfekle de gelinse, kimseye sinecek durumda değildir. Herkesin bunu söyle bilmesi gerekir. Kaldı ki, bu konuyu böyle ifade ettikten sonra, ben, Naci Bostancı'ya, hem iddianameyi hem de AKP'li milletvekillerinin isimlerini ayrıca vereceğim. Ama az önce tekrarladığım bir konuya da dikkat çekmek istiyorum. Hükümet üyelerine az önce bahsettiğim konularda bir bilgiyi, lütfetmek değil, tam tersine, görevleri olarak burada vermeleri gerektiğini tekrar hatırlatıyorum. Bunu da tekrar beklediğimizi ifade ediyorum. Doğu ve Güneydoğu'daki bugün bu puslu havayı, yaşandığı bugünleri bize bir özetlesinler, nedir tablo? Okullar niçin kapatılıyor? Hastanelere niçin talimat veriliyor bütün herkes görevinde olsun diye? Aileler niçin göç ediyor Güneydoğu'dan? Şehit cenazeleri… Bu konularda tatminkar, kamuoyunun bilgilenmesine açık, bakanlardan yüreklice, aklı başında açıklamalar bekliyoruz. Son derece basit, anlaşılır bir şekilde." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber TBMM Genel Kurulu'nda Eren Erdem ve sarin gazı tartışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER