'TCMB sadeleştirmeyi 2016'ya erteledi'


Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantısından faiz kararı çıkmaması, para otoritesinin 'sadeleştirme' işlemini 2016'ya ertelediği şeklinde yorumlandı. Merkez Bankası, daha önce halihazırda uyguladığı faiz politikasını sadeleştireceğini açıklamıştı.

Piyasa uzmanlarına göre Merkez Bankası'nın beklentilere rağmen faizlerde bir değişiklik yapmamasının ilk yansımalarının olumsuz oldu. Amerikan Merkez Bankası Fed'in faiz artırmasından sonra birçok ülkenin merkez bankalarının para politikaları hamleleri yaparak uzun vadeli risklere karşı önlemlerini aldığını aktaran ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, adımlarını Fed'e göre atacağını belirtmiş olan Merkez Bankası'nın ise faizleri sabit tuttuğunu kaydetti. Bu durumda kur volatilitesinin düşmesi ve Fed sürecinin yumuşak bir geçişle atlatılmasının etkili olduğunu düşünen Erkan, Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutmasına rağmen, data odaklı olacağını ve proaktif duruşunu 2016'da da devam ettireceğini açıkladığını vurguladı.

Erkan, "Hali hazırda beklenilen 50 baz puanlık faiz artışı yapılmış olsaydı bile, fonlama maliyeti üzerinde etkisi olmayacağından dolayı bankalararası piyasa borçlanma maliyetlerinde ek bir olumsuzluk yaşanması beklenmemektedir. Fakat, kur tarafında bir miktar baskı oluşması muhtemel gözükmektedir. Merkez Bankası, sadeleştirmede ön şart olarak belirttiği küresel para politikalarındaki normalleşme ile birlikte, piyasa oynaklığında başlayan gerilemenin kalıcı olması halinde daha önce duyurmuş olduğu sadeleştirme adımlarına başlanabileceğini belirtmektedir. Bununla birlikte, içeride kredi ve makro verilerdeki makul sürecin devamı halinde küresel piyasalardaki gelişmeler Merkez Bankası'nın politika belirlemede daha çok önem vereceği taraftır." ifadelerini kullandı.

TCMB-sadelestirmeyi-2016ya-erteledi-1970657.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber 'TCMB sadeleştirmeyi 2016'ya erteledi' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER