TEMA Başkanı Ataç: Doğayla ilgili sorunlar siyasetin merkezine konmalı

TEMA Başkanı Ataç: Doğayla ilgili sorunlar siyasetin merkezine konmalı

TEMA Vakfı Başkanı Dr. Deniz Ataç, siyasi partilerin doğayla ilgili sorunları ve çözümleri siyasetin merkezine taşıması gerektiğini söyledi.

Günümüz siyasetini doğrudan etkileyen bölgesel çatışmalar, mülteci sorunu, ekonomik kayıplar ve risklerin doğrudan çevre ve doğayla bağlantılı olduğunu belirten Ataç, partilerin sürdürülebilir yaşam için doğanın ve çevrenin korunmasını amaç edinen politikalar oluşturmasının hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

Ataç, yaptığı yazılı açıklamada, "Özüne sadece insanı koyan kalkınma ve büyüme odaklı politikalar yerine, ekosistemdeki tüm canlı ve cansız varlıkları bütüncül bir şekilde ele alan, ekosistem hakkını gözeten ve sadece bugünün değil gelecek nesillerin haklarını tanıyan 'Çevre Yönetimi ve Doğal Varlıkların Korunması' stratejileri ve politikaları oluşturulması gerekir. " dedi.

TEMA Vakfı'nın hazırladığı ve Meclis'teki tüm siyasi partilerle paylaştığı EkoSiyaset 2015 Bildirgesi'nde, toprak, su, orman gibi doğal varlıklarımızın ve onların oluşturduğu ekosistemlerin korunmasından, iklim değişikliğiyle mücadeleye ve sürdürülebilir tarıma önem verdiklerinin altını çizen Ataç, çevre ve doğayla ilgili sorunların hiç olmadığı kadar gündelik siyasal ve ekonomik hayatı etkilediğini ifade etti.

Suriye'de yaşanan ve her geçen gün bizi de etkileyen bölgesel çatışma ve mülteci sorununun temelinde de tetikleyici faktör olarak bir doğa sorunu olduğuna dikkat çeken TEMA Vakfı Başkanı, açıklamasını şöyle tamamladı: "İklim değişikliği nedeniyle Suriye'de 2007 sonrası yaşanan kuraklıkların milyonlarca insanın şehirlere göçmesine yol açtığı ve bunun yarattığı siyasi kırılganlıkların iç savaşın temel nedenlerinden biri olduğunu gösteren bilimsel makaleler var. Sorunun çözümü ya da benzer çatışmaların çıkmaması için ulusal ve uluslararası siyasetin temelde yatan doğa sorunlarını irdeleyip ona göre strateji belirlemesi gerekiyor."

CİHAN
<< Önceki Haber TEMA Başkanı Ataç: Doğayla ilgili sorunlar siyasetin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER