Temel kurallara uyun, doğalgazı güvenle kullanın


Enerya Kapadokya Gaz İşletme Müdürü Özenç Gezgin, temel kurallara uyularak kullanımı durumunda doğalgazın çok güvenilir bir yakıt olduğunu söyledi.

Hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte Nevşehir'de kombiler yanmaya başladı. Enerya Kapadokya Gaz'ın kışa hazır olduğunu belirten Gezgin, görevli oldukları Niğde ve Nevşehir'de üzücü olaylarla karşılaşmamak için doğalgaz kullanıcılarının tedbir almaları, kullanıma geçmeden önce baca ve kombi bakımlarını mutlaka yaptırmaları gerektiğini söyledi. Doğalgaz kullanımında hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Gezgin; tatsız, renksiz, kokusuz olması nedeniyle 'sessiz katil' diye tanımlanan karbonmonoksitin, yapısında karbon bulunan fosil yakıtlarda, tam yanmama nedeniyle ortaya çıkarak zehirlenmelere yol açtığını hatırlattı. Özenç Gezgin, temel kurallara uyularak kullanımı durumunda doğalgazın çok güvenilir bir yakıt olduğunu söyleyerek, 866 kilometre alt yapı ağıyla 98 bin 222 aboneye doğalgazı güvenle ulaştırdıklarını da belirtti.

HAVALANDIRMA MENFEZLERİNİZİ ASLA KAPATMAYIN

Kullanımda en sık tekrarlanan hataları anlatan Gezgin, doğalgaz kullanıcılarını şöyle uyardı: "Ortam havasını tamamlayan havalandırma menfezlerinin kapatılmış olması, bacalarda ve duman kanalında oluşan deformasyonların tespit edilip sorunların yetkili kişilerce giderilmeyip, yetkisiz firmalarca yapılmasının en büyük hataların başında gelmektedir. Havalandırma menfezleri asla kapatılmamalıdır. Güvenli doğalgaz kullanımı için ayrıca bacalı cihazların baca temizliğinin yılda bir kez yetkili baca temizleme firmalarına yaptırılması, kombi, şofben, soba ve kazan gibi yakıcı cihazların baca sensörlerinin mutlaka çalışıyor olması şarttır."

ONAYSIZ YAPILAN MÜDAHALELER SONUCUNDA GELEN TEHLİKE

Özenç Gezgin, tesisatlara onaysız yapılan müdahaleler sonucunda kullanıcıların risk aldığını belirterek, Enerya Kapadokya Gaz'ın izni olmadan tesisatlara hiçbir şekilde kimseye müdahale ettirilmemesi gerektiğini söyledi. Tesisatlarda veya yakıcı cihazlarda yapılacak değişiklik öncesinde mutlaka kullanıcıların, 444 8 429 çağrı merkezini aramalarını veya abone merkezlerine gelerek bilgi vermelerinin şart olduğunu vurgulayan Gezgin, değişiklik sonucunda yine ekiplerinin gelerek yapılan işleme onay vermeden gaz kullanımına geçilmemesi gerektiğini kaydetti.

Özenç Gezgin, ortamda doğalgaz kokusu hissedilmesi durumunda, ortamın havalandırılarak sayaç vanasının kapatılıp hiçbir müdahale yapmadan 187 Doğalgaz acil hattına bilgi vermeleri gerektiğini söyledi. 187 Doğalgaz acil olarak, 5 ekip ile her an ihbara ulaşmaya hazır olduklarını dile getiren Gezgin, en uzak mesafeye bile 15 dakika altında ulaşabildiklerini sözlerine ekledi.Temel-kurallara-uyun-dogalgazi-guvenle-kullanin-1971959.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Temel kurallara uyun, doğalgazı güvenle kullanın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER