TEMSA'dan yerli elektrikli otobüs


Otomotiv şirketi TEMSA, geliştirdiği yerli ilk elektrikli otobüsü 'MD9 electriCITY'i tanıttı. Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, "Özellikle bugün tanıtımını yaptığımız elektrikli otobüs hakikaten bir devrim. Geleceğin ürünü. Bunu TEMSA'da yapmanın gururunu yaşıyoruz." dedi.

Temsa, Adana Fabrikası'nda ürettiği yerli elektrikli otobüsü tanıttı. Tanıtım için düzenlenen törende konuşan Holdingin üst yöneticisi Zafer Kurtul, sahip oldukları insan kaynağına dikkat çekerek, "Burda sizlerin katkısı çok önemli. İyi bir ekip çalışması yaptık. TEMSA'da bin 700 arkadaşımız çok özverili bir şekilde çalışarak işletmeyi bu duruma getirdi. Siz çalışanlara canı gönülden teşekkür ediyorum." dedi.

TEMSA otobüsün, 2015 yılında 8 yeni ürün lansmanına ek olarak, rekor üretim ve ihracat ile satışlarını yüzde 30, operasyonel karlılığını da yüzde 39 artırdığını dile getiren Kurtul, "Ülkemizin ihtiyaçlarına da cevap veriyoruz. Türkiye'nin enerji ithalatına yarar sağlıyoruz. Çevreye çok önemli gelişim sunuyoruz. Bizler için kalitede önemli. TEMSA otobüslerinin 3'te 1'ini 66 farklı ülkeye ihraç yapıyoruz. İhracat parazarlarımız çok gelişmiş. Amerika'ya ihracat yapıyoruz. Amerika güvenlik standartları ve kalitenin çok önemli bir pazar. Bunu sizler gerçekleştiriyorsunuz. TEMSA ekibini kutluyurum." şeklinde konuştu.

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun ise yenilikçi ve çevreci ürün geliştirme hızlarını hiç kesmeden üretim ve satış rekorları kırmaya devam ettiklerine işaret etti. TEMSA'nın zorlu yollardan geçerek, bileğinin hakkıyla Türkiye otobüs sektörünün liderliğini vurgulayan Pekarun, "Bu dönemde yeni ürün ve lansmanlarıyla gücümüzü artırdık. Pazar liderliğimizi kanıtladık. Bu gerçekten zor bir işti. Geçen sene bu zirveyi yaptınız ve şimdi bakıyoruz ki önümüzde 25 ürün lansmanı var. Bu yeni ürünleri TEMSA ekibi gerçekleştirdi." diye konuştu.

İnovasyon ve sürdürülebilirlik değerlerinin buluştuğu MD9 electriCITY'yi sundukları için gurur duyduğunu dile getiren Mehmet Pekarun, TEMSA'nın başarılı Ar-Ge çalışmaları ve yenilikçi yönü üzerinde durdu. Pekarun, TEMSA'nın önümüzdeki dönem hedeflerine ilişkin de şunları aktardı:

"Sanayi Grubumuzun köklü şirketlerinden biri olan Temsa, özellikle son yıllardaki rekor üretim ve satış rakamlarıyla gururlandırıyor. 2016 yılına pazarın ihtiyaç duyduğu yepyeni ürünleri sunarak başladık. Geçtiğimiz günlerde müşterileri dinleyen, ihtiyaçları önceden tespit edip uygulamaları hızlıca devreye alan ve tüm süreçleri paydaşların katılımı ile yürüten TEMSA ARGE Merkezi 243 merkez içerisinde 'En İyi Uygulama Örnekleri' arasında seçildi. Ayrıca ASELSAN ile çalışmalarını yürüttüğümüz yüzde yüz yerli elektrikli otobüsümüzü de Haziran ayında sizlere tanıtmayı planlıyoruz. Yeni ürün geliştirme hızımızı hiç kesmeden üretim ve satış rekorlarını kırmaya, dünya pazarlarında büyümeye devam edeceğiz."

Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, son 2 yıldır pazar lideri olan TEMSA'nın teknoloji lideri olma yolunda da önemli bir hamle yaptığını belirtti. TEMSA'nın aynı zamanda otobüs pazarının ürün liderliğine de soyunduğunu anlatan Çelik, ürettikleri otobüsleri dünyanın 4 ayrı pazarında tasarlayıp, satan tek Türk şirketi olduğunu kaydetti. Çelik, ayrıca şunları söyledi:

"Bunun dünyada örneği yok gibi. TEMSA ürün liderliğinde öne geçerken, her ürüne hitap ettiği teknik özelliklerle dikkat çekiyor. Geçen yıl Aralık ayında Türkiye'nin ilk akıllı otobüsünü üreten TEMSA, ülkenin otobüs tarihinde anlamlı bir şekilde yerini almış durumda. MD9 electriCITY tasarımı tamemen TEMSA'nın mühendis ve teknisyenlerine ait."

Şehirlerin giderek büyürken ulaşım ihtiyaçlarının da değiştiğini ve daha ekonomik, çevreci ve sessiz ulaşım araçların önem kazandığını bildiren TEMSA Genel Müdürü Çelik, elektrikli otobüslerin dizel otobüslerin alternatifi değil, yolcu ve çevre konforu açısından yepyeni bir toplu ulaşım sistemi olduğunu kaydetti. Çelik, ürünün özellikleriyle ilgili de şu bilgileri verdi:

"Değişen teknoloji ve Ar-Ge çalışmaları; ekonomik, çevreci ve daha sessiz otobüslerin üretimini mümkün kılıyor. Uzun süredir üzerinde titizlikle çalıştığımız, bileşen yerleşimi, araç dinamiği ve tüm yazılımı Temsa tarafından yapılan MD9 electriCITY sektörde fark oluşturacak bir ürün. Dizel bir yakıt tüketen araçta hareketli 300 parça varken, elektrikli araçta bu sayı 5'e düşüyor. Elektrikli otobüs; basit tasarımı, düşük bakım gereksinimi ve yağ ile benzeri ürünleri içermemesiyle dikkat çekiyor. Fosil yakıt yerine sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan elektrikle çalışması nedeniyle çevre dostu olan elektrikli otobüs, sessiz olmasıyla şehirlerdeki gürültü kirliliğinin azaltılmasına da büyük katkı sağlayacak. 200kwh batarya ile 230 km menzil özelliğine sahip olan bu otobüs, 6 saatte şarj edilebiliyor. Bir dizel aracın günlük yakıt maliyeti 365 TL iken, elektrikli otobüste bu maliyet 100 TL'ye düşüyor. Yine dizel üründe yıllık masraf, yakıt-yağ-vergilerle birlikte 137 bin TL olurken elektrikli otobüste bu maliyet 36 bin TL seviyesine geriliyor. Daha ucuz maliyet olan gece elektriği kullanırsa bu rakam 21 bin TL'ye kadar da geriliyor. Araç maliyetleri elbette çok önemli ama elektrikli otobüslerin çevreye parayla ölçülemeyecek oranda katkılar sağlayacağını söyleyebiliriz."

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Hüseyin Sözlü de Türk otomotiv sanayinde dönemde özellikle elektrikli araçlarla ilgili önemli çalışmaların yapıldığını ifade etti. TEMSA'nın Adana'da yaklaşık 250 kilometre menzile sahip elektrili otobüsü üretmiyi başardığını söyleyen Sözlü, "Şehrin havası değişecek. Bundan sonraki araçların hepsi Euro 6 nolu normlu olacak. Yani emisyon hacmi açısından AB'nin ortaya koyduğu en yüksek standartlarda gerçekleşecek. Bir Adanalı olarak üzerimize düşeni yaptık. TEMSA dünyanın değerli bir otobübüs üreticisi. Kendi markasını üretiyor. Kendi markasını üreten ciddi firma sayısı dünyada bir elin parmakları kadardır. İhtiyacımız olan otobüsleri TEMSA'dan alıyoruz. Tüm Adana'yı TEMSA ile donatacağız, havasını temizleyeceğiz. Ulusal manada da yerliliğe önem veriyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun ve Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, Adana Büyükşehir Belediyesi'nde bir süre hizmet verecek örnek elektrikli otobüsü Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'ye teslim etti.

CİHAN
<< Önceki Haber TEMSA'dan yerli elektrikli otobüs Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER