Toksik gazlar, akciğerde kalıcı hasara sebep oluyor


İzmit'teki bir kargo şirketinde içerisinde Denatonyum Benzoat maddesi bulunan paketin patlaması üzerine kargo firmasında çalışan işçilerin zehirlenmesi üzerine uzmanlar, zehirli gazlara karşı uyarıyor. Toksik gazların özellikle akciğerde kalıcı hasara sebep olabileceğini belirtiyor.

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yalçın Karakoca, toksik gazlarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Toksik gazlar solunum yoluyla alındığında özellikle hava yolu hassasiyeti yoluyla birlikte giden durumlarda örneğin kronik bronşit hastalarında, kalp yetmezliği olanlarda, astımlılarda, çocuklarda ve yaşlılarda hava yolunda ani bronkokonstrüksiyon dediğimiz bronşlarda daralmaya ve solunum yetmezliğine yol açabilmektedir. Bu hastalar ani solunum yetmezliğinde acile kaldırılabilirler. Ani solunum desteğine ihtiyaç duyabilirler.

'OKSİJEN MASKESİ TAKILMASI ŞART'

Soluk borusunda çok fazla harabiyet olmadan da parankimal etkiler yani parankim dediğimiz akciğerin daha uç kısımlarının etkilenmesiyle de hava yolunda kalıcı hasarlar ve ani değişiklikler meydana gelebilir. Bu durumda hemen ortamdan gazın uzaklaştırılması, maske takılması, gerekirse oksijen maskesinin takılması gerekmektedir.

'KORTİZON TÜRÜ İLAÇLARA BAŞLANMALI'

Özellikle hava yolu hassasiyeti olan hastalarda da bronş açıcı ilaçlarla, kortizon türü ilaçların bir an önce başlanıp bu etkiden uzak tutulması gerekir. Toksik gaz maruziyeti çok şiddetli olan durumlarda da hastaların hastanede yatırılıp yoğun bakım gereksinimine ihtiyaç duyulabilir.

Ani nefes darlığı, öksürük, hırıltı, ellerde parmaklarda morarma ve bilinçte kayıp belirtileri arasındadır. Bu tarz kimyasal gazlara günlük hayatta maruz kalmıyoruz. Bu tür gazlar sanayi ve üretimde kullanılan gazlardır."

DENATONYUM BENZOAT NEDİR?

Denatonyum benzoat (etil alkol ve parfüm üretiminde kullanılan, ticari adı bitreks olan madde)
10 ppm kadar küçük seyreltmeleri bile çoğu insan için dayanılmaz ölçüde acıdır. Yenmesi uygun olmayan maddelerin yenmesini önlemek için caydırıcı ajanlar olarak kullanılırlar. Denatonyum denatüre alkol, antifiriz, tırnak yeme önleyiciler, solunum maskeleri, hayvan kovucular, sıvı sabunlar ve şampuanlarda kullanılır.

CİHAN
<< Önceki Haber Toksik gazlar, akciğerde kalıcı hasara sebep oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER