Trafik sigortası yaptırmadan yola çıkmayın


Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel, trafiğe çıkan araba sayısının artması ve dikkatsizlik sebebiyle bayram tatillerinde kazalarda artış yaşandığına dikkat çekti. Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Özgürel, "Ülkemizde yılda 1 milyonun üzerinde trafik kazası meydana geliyor. Bu kazalarda binlerce kişi yaşamını yitirirken 10 binlerce kişi de yaralanıyor. Kazalar, yıllık 4 milyar dolar zarara neden oluyor. Trafikteki 19 milyon 407 bin 326 aracın yüzde 19'unun, zorunlu trafik sigortası poliçesi yok. Trafik sigortası, kazalar nedeniyle yaşanan can kayıplarında geride kalanlara, sakat kalanlara üst limiti 290 bin TL'ye kadar tazminat ödüyor ve yaralananların tedavi masrafları için de bir güvence oluşturuyor. Sigorta olmadığında bu miktar, kusurlu sürücünün cebinden çıkıyor. Oysa ortalama 424 TL ödeyerek tazminat ödeme riskinden kurtulabilmek mümkün." dedi.

YILDA 1 MİLYONUN ÜZERİNDE KAZA

Türkiye karayolları ağında 2014'te 1 milyon 199 bin 10 trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 30 bin 498'i maddi hasarlı, 168 bin 512'si ise ölümlü veya yaralanmalı oldu. Trafik kazalarında 3 bin 524 kişi hayatını kaybederken 285 bin 59 kişi yaralandı. Türkiye'de 2014 yılında meydana gelen 168 bin 512 ölümlü ve yaralanmalı kazanın aylara göre dağılımında ağustos, yüzde 10,8 ile en çok, şubat yüzde 6 ile en az kazanın meydana geldiği ay oldu. 2015 yılında da kazalar hız kesmedi. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre ilk yedi ayda meydana gelen yaklaşık 100 bin yaralanmalı ve ölümlü kazada 2 bin 39 kişi yaşamını yitirirken 168 bin 1 kişi yaralandı. İzmir'de ise aynı dönemde 17 kişi kazalarda yaşamını yitirirken bin 593 kişi yaralandı. En çok ölümlü kaza ise 27 kişinin yaşamını yitirdiği Manisa'da meydana geldi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verilerine göre bayram süresince trafik kazalarının yüzde 52'si, 12.00-16.00 saatleri arasında meydana geldi. Can kaybının en çok olduğu kazalar, bayram tatilinin ilk ve son günlerinde yaşandı.

SİGORTASIZLIK ORANI YÜKSEK

Yrd. Doç. Dr. Özgürel, bu kadar çok kazanın yaşandığı bir ülkede, ekonomik zararın telafisi için Zorunlu Trafik Sigortası'nın önemine dikkat çekerek, "Rakamlar incelendiğinde dikkat çeken konu sigortasızlık. Verilere göre sigortasını yaptırmayan sürücülerin oranı, bazı illerde yüzde 30'un üstüne çıkıyor. Özellikle yüzde 60,57 sigortasızlık oranı ile motosiklet, yüzde 32,10 ile traktör, yüzde 21,81 ile otobüs ve yüzde 19,30 ile kamyonlar dikkat çekiyor." dedi.

SİGORTANIN ÖNEMİ KAZADAN SONRA ORTAYA ÇIKIYOR

Özgürel, "Poliçenin asıl önemi, kaza olduğunda araç sahibi ve kusurlu sürücüsünü 100 binlerce TL tazminat külfetinden korumasıyla ortaya çıkıyor. Ölüm halinde kişinin yakınlarının sigorta şirketinden, destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkı var. Ayrıca trafik kazasında yaralanan kusurlu sürücüler hariç herkes, istediği özel veya devlet hastanesinde her türlü ameliyat ve tedavi hizmetini, belirlenen üst limite kadar hiçbir ücret ödemeden alabilir. Maluliyet halinde de maluliyet tazminatı alma hakkı var. Aracın Zorunlu Trafik Sigortası yoksa veya araç çalıntı ise ya da aracın poliçesini düzenleyen şirket iflas etmişse bu haklar alınamıyor ancak Güvence Hesabı, yaptığı ödemeyi, poliçe yaptırmayan araç sahibi veya sürücüye rücu ederek talep ediyor." diye konuştu.

SİGORTA ŞİRKETLERİ İLK ALTI AYDA 2 MİLYAR LİRA ÖDEDİ

Sigorta şirketlerinin, bu yılın ilk altı ayında meydana gelen trafik kazaları için hasar bedeli ve ölüm, yaralanma gibi sebepler için yaklaşık 2 milyar TL ödediğine dikkat çeken Banu Özgürel, son zamanlarda ise, "Geçen yıla göre Zorunlu Trafik Sigortası primleri çok arttı." söyleminin yaygın olduğunu belirtti: "Kısmen doğru bir söylem olsa da aslında eksik bir söylem olarak değerlendirebiliriz. İşin özü şu şekilde: Trafik sigortalarında, tarife basamakları bulunuyor. Aracınızın bir yıl boyunca hasar yapıp yapmamasına göre poliçeniz yenilenirken bulunduğunuz basamağa göre sigortanızı satın alırsınız. Kaskodan tanıdığımız hasarsızlık indirimi gibi bir uygulama. Hasar kaydınız varsa priminiz artarken hasar yoksa prim düşüyor."

SİGORTASIZLIKTA ŞANLIURFA LİDER

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile Emniyet Genel Müdürlüğü rakamlarına göre 2015 yılında yurt genelinde meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarında 739 bin 854 tespit tutanağı düzenlenirken en çok tutanak düzenlenen illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor. Listenin sonunda ise Hakkari, Ardahan ve Tunceli bulunuyor. 2015 Haziran rakamlarına göre trafiğe kayıtlı 19 milyon 407 bin 326 arabanın yüzde 19'u olan 3 milyon 716 bin 371'inin Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi bulunmuyor. Sigortasızlık oranlarında ise yüzde 33,55 ile Şanlıurfa, yüzde 31,68 ile Karaman ve yüzde 31,64 ile Kars ilk üçte yer alıyor. Sigortalılık oranları en yüksek iller İstanbul, Bingöl ve Trabzon. Araba sayısı en çok olan iller ise İstanbul yüzde 7,96, Ankara 11.14, İzmir 20,62 yüzde sigortasızlık oranına sahip. CİHAN
<< Önceki Haber Trafik sigortası yaptırmadan yola çıkmayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER