Turhan Bozkurt: AKP hükümeti ve onun kirli masası olmayı kabul edenler bunun hesabını veremeyecek

Turhan Bozkurt: AKP hükümeti ve onun kirli masası olmayı kabul edenler bunun hesabını veremeyecek

Adını koyalım. Koza İpek Holding kayyum kılıklı gasba maruz kaldı.

Sarayı ve iktidarı rahatsız eden gazete ve televizyonları susturmak için seçime 5 gün kala gruba kayyum atandı. Mahkeme kararının hukuki veçhesi kadar Borsa ayağı da skandallarla dolu. Holdingin Borsa İstanbul'da Koza Altın, Koza Madencilik ve İpek Doğal Enerji şirketleri işlem görüyor. Üç şirketin on binlerce ortağı, yatırımcısı var. Kayyum kararını müteakip şirketlerin Borsa fiyatlarında çok ciddi düşüşler yaşandı.

Hâkim ortakların yanı sıra on binlerce yatırımcının zararından kim mes'ul? AKP hükümeti ve onun kirli masası olmayı kabul eden adlî makamlar bunun hesabını veremeyecek. Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) da not edin. Halka açık şirketleri ve bunların yatırımcılarının haklarını muhafaza etmesi icap eden SPK'yı gören, duyan var mı?

SPK, gazetelere manşet yapılan sözde bilirkişi raporlarında bahsedilen tespitleri merak dahi etmiyor. SPK da biliyor ki ‘bilirkişi raporu' denilen iftira belgesinde bahsedilen hususların hepsi kuyruklu yalan. SPK'nın onay verdiği denetim kuruluşları tarafından her 6 ayda bir denetlenen, SPK uzmanlarınca hesap ve defterleri istenildiği an incelenebilen Koza İpek şirketlerinde ne kara para var ne de başka bir usulsüzlük. Yapılan her şey kanunlara ve mevzuata uygun.

Dünyanın dört büyük denetim firması arasında gösterilen PricewaterhouseCoopers (PwC) Koza İpek'in 5 senelik geriye dönük hesaplarını inceledi. PwC raporunda; bütün dönemlere ait denetimlerin eksiksiz yapıldığı belirtilirken ‘nakit akışlarının Türk Muhasebe Standartları'na uygun olduğu' tespiti yer aldı. Bu raporun bir nüshası SPK arşivinde de mevcut iken SPK Başkanı Vahdettin Ertaş'ın üç maymunu oynaması ne ile izah edilebilir?

Mütekaid mebus Bülent Arınç, yapılan işlemin bağımsız olarak çalışan SPK ve adli makamların işi olduğunu söylüyor. Arınç'ın tek derdi var o da ‘oy ütmek'. Bu uğurda ağız dolusu yalanı sıralamaktan hicap duymuyor olabilir. Mamafih hür ve özerk (!) SPK, ortada böyle bir rapor ya da mütalaa olmadığına göre Koza şirketlerine, dolayısıyla yatırımcıya zarar veren beyanlara niye müsaade ediyor? “Bizim böyle bir raporumuz veya görüşümüz yok.” demek çok mu zor? Haddi zatında bilirkişi raporunda yazan hususların binde biri doğru olsa, böylesine ciddi ithamlar karşısında halka açık şirketlerin denetiminden mes'ul kurumun derhal müfettişleri Koza'ya göndermesi icap ederdi. SPK en hafif tabirle vazifesini ihmal suçu işliyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
<< Önceki Haber Turhan Bozkurt: AKP hükümeti ve onun kirli masası olmayı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER