Türk-Rus ilişkilerinde 'eğitim köprüsü' vurgusu


Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin ardından iki ülke arasındaki eğitim anlaşmaları da etkilenmeye başladı. Rusya'ya yaptığı çağrıda Türkiye'deki Rus öğrencilerin misafirperverlik görmeye devam edeceklerini vurgulayan YÖK Başkanlığı, Rusya'nın da aynı hassasiyette olması gerektiğini vurgulayarak eğitimin farklı ülkeler ile kültürler arasında en güçlü köprü olduğu belirtildi.

Eğitim için Türkiye'ye gelen Rus öğrencilere emanet bilinciyle sahip çıktıklarını belirten YÖK'ün açıklamasına bir destek de Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal'dan geldi. Levent Uysal, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin, eğitim dünyasındaki yansımaları hakkında açıklama yaptı. Eğitimin farklı ülkeler ve kültürler arasındaki en güçlü ve önemli köprü olduğunu belirten Uysal, Rusya'ya eğitimi siyasetin üstünde konumlandırma çağrısında bulundu.

Eğitim dünyasının iki ülke arasında ortaya çıkan krize dâhil edilmemesini gerektiğini belirten Levent Uysal, "Eğitim, farklı ülkeler ve kültürler arasındaki en güçlü ve önemli köprüdür. Barışın da teminatı olan eğitim siyaset üstü bir konudur ve bu nedenle gerilimlerden uzak tutmak herkesin görevidir. Gerek Cumhurbaşkanımızın gerekse de Başbakanımızın pozitif tutumlarına karşın sürecin başından beri Rusya'dan birbiri ardına sert açıklamalar geliyor. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın yaptığı açıklama da Türk eğitim camiasının bu konudaki yaklaşımını gözler önüne sermektedir. Bu nedenle son günlerde yaşanan gerginliğin yükseköğretim alanına da yansıtılmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü eğitim, hiçbir ambargo ve yaptırıma konu edilemez." dedi.

"ÖĞRENCİLER HUZUR İÇİNDE EĞİTİME DEVAM ETMELİ"

Her iki ülkedeki öğrencilerin huzur içinde eğitimlerine devam etmeleri gerektiğini belirten Levent Uysal, "Hem Türkiye'deki Rus öğrencilerin, hem de Rusya'daki Türk öğrencilerin daha önce olduğu gibi şimdi de huzur içinde eğitimlerine devam etmeleri en büyük arzumuz. Biz Türkiye tarafı olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Çünkü aksi halde tamiri mümkün olmayan yararlar açılır. İki ülkenin dünya mirasına da katkı sağladığı bilimsel ve akademik kazanımlar, siyasete alet edilmemeli. Krizin ivedilikle normalleşme sürecine girmesi ve bunun için de Rus makamlarının atılan adımlara olumlu cevap vermeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Türk-Rus ilişkilerinde 'eğitim köprüsü' vurgusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER