Türkiye ile KKTC arasında 'su temini' projesi imzalandı


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ömer Kalyoncu, Türkiye arasında imzalanan 'KKTC Su Temin Projesi'nin her iki ülke arasındaki istikrar, barış, karşılıklı yarar doğrultusunda işlevler görmesi temennisinde bulundu.

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında Çankaya Köşkü'nde 'KKTC Su Temin Projesi Protokolü' imza töreni düzenlendi. KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ile Başbakan Ahmet Davutoğlu düzenledikleri basın toplantısında suyun Kıbrıs'ta barışa hizmet etmesi dileklerini iletti.

Konuşmasında projenin Kıbrıs Rum Kesimi açısından da hayati bir değer taşıdığını belirten Kalyoncu, şunları kaydetti: "Su projesinde fikri emeği olan herkese teşekkür ediyorum. 'Su hayattır' denir. Bilhassa yeraltı kaynakları açısından sıkıntılar çeken bizim ülkemiz için Türkiye'den gelen su ab-ı hayattır. Bu suyun her iki ülke arasındaki ilişkiye de yeni bir dönem açmasını, ekonomik girdilerin yanı sıra tüm Kıbrıslıların ile Türkiye arasında istikrar, barış, karşılıklı yarar doğrultusunda işlevler görmesini temenni ediyorum.

Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm arayışlarında önemli mesafeler kat ettiğimiz bir dönemdeyiz. Müzakere süreci olumlu bir şekilde devam ediyor. Söz konusu su projesi kurulacak Federal Cumhuriyeti Kıbrıs Rum Kesimi açısından da hayati bir değer taşıyor. İki toplum arasındaki görüşmelerin ilerlediği hassas bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin olumlu seyretmesi de büyük bir önem arz etmektedir.

Suyun taşınması, işletilmesi ve yönetilmesi bakımından gerek bizim gerekse Türkiye'nin taşıdığı bazı endişeler anlaşmanın imzalanmasın da biraz zaman kaybettirmiş olsa da bugün bu anlaşma imzalanmış bulunmaktayız. Artık suyun bereketinden yararlanma zamanı gelmiş bulunmaktayız. Bu vesile ile Sayın Başbakan Davutoğlu ile tesis etmiş olduğumuz olumlu diyaloğun gerek şahsımı gerekse hükümeti çok memnun ettiğini ayrıca vurgulamalıyım. Tekrardan Sayın Davutoğlu'na teşekkür ediyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye ile KKTC arasında 'su temini' projesi imzalandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER