"Türkiye ilerleme raporu Erdoğan karşı çıktığı için ertelendi"


Avrupa Parlamentosu'nun en büyük grubu Hıristiyan Demokratlar'ın gölge Türkiye Raportörü Renate Sommer, AB ilerleme raporunun açıklanmasının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşı çıktığı için ertelendiğini iddia etti.

Türkiye'deki son durumun görüşüldüğü Avrupa Parlamentosu'ndaki oturumda konuşan Renate Sommer, "Neden Türkiye ilerleme raporu ertelendi? Çünkü rapor Erdoğan'a gösterildi ve Erdoğan karşı çıktı." ifadelerini kullandı. Brüksel ziyaretinde Eroğan'ın kırmızı halıyla karşılanmasına da tepki gösteren Sommer, Erdoğan'ın Türkiye'yi anayasa ihlali yaparak idare etmeye devam ettiğini öne sürdü.

Strasbourg'daki oturum Türkiye'ye yönelik sert eleştirilere sahne oldu. AP milletvekilleri, gazetecilerin tutuklanması ve Türkiye'deki hukuki ihlallerin büyük endişelere neden olduğunu vurguladı. Türkiye'yi AB üyeliğin temel şartlarına saygı göstermeye çağrısında bulundu. Ayrıca, milletvekilleri Avrupa Birliği'ne, Türkiye'deki basın özgürlüğü, ifade hürriyeti ve insan hakları gibi AB'nin temel ilkeleri noktasında yapılan ihlallere sessiz kalınmaması uyarısında bulundu.

Oturuma, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yi temsilen katılan AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Nicolas Schmit, Türkiye'ye AB'nin temel değerlerini yerine getirme çağrısı yaptı. AB'ye aday bir ülke olarak Türkiye'de demokrasinin güçlendirilmesi, demokratik hakların, yargı bağımsızlığının, basın özgürlüğü ve ifade hürriyetinin sağlanması gerektiğini söyledi. Nicolas Schmit, Türkiye'ye üyelik şartlarına bağlı kalarak reformlara devam etme çağrısında bulundu.

1 KASIM SEÇİMLERİ ŞEFFAF VE ÖZGÜR BİR ORTAMDA GERÇEKLEŞTİRİLMELİ

1 Kasım seçimi ile ilgili endişelere de dikkat çeken Lüksemburglu bakan, seçimlerin şeffaf ve özgür bir ortamda gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Nicolas Schmit 7 Haziran sonrası hiçbir partinin koalisyon kurmayı başaramadığına vurgu yaparak, seçimlerden sonra acilen bir hükümetin kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Avrupa Parlamentosu'nun en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin Başkan Yardımcısı Victor Boştinaru ise bir dönem hızlı bir şekilde ekonomik olarak büyüyen Türkiye'nin artık ekonomik sıkıntılarla yüz yüze olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da sert sözlerle eleştiren Boştnaru, Erdoğan'ın parlamenter rejimin yerine tehlikeli otoriter bir rejim getirmek istediğini savundu. 1 Kasım seçimlerine de vurgu yapan AP milletvekili, Türkiye'nin muhalefete baskı ve basın özgürlüğü sorunları eşliğinde seçimlere gittiğini hatırlattı.

GAZETECİLERİN HAPSE ATILDIĞI TÜRKİYE AB İÇİN HAZIR DEĞİL

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alexander Lambsdorff ise Türkiye'nin AB için stratejik bir ortak olduğunu, her iki tarafın birbirine ihtiyaç duyduğunu, ancak bu haliyle Türkiye'nin AB'ye üye olamayacağını söyledi. AB üyeliğinin bir ayağının demokratik değerlere saygı, basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti olduğunu vurgulayan Alman vekil, Türkiye'nin bu kriterleri yerine getirmediğini söyledi.

Yeşiller'in İsveçli üyesi Bodil Valero da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı demokrat olmamakla eleştirdi. 7 Haziran seçimlerinde Erdoğan'ın, AK Parti'nin iktidara gelmesi için her şeyi yaptığını savunan AP milletvekili, AB'yi Türkiye'de demokrasinin kazanması için daha fazlasını yapmaya çağırdı. Ayrıca İsveçli vekil, çözüm sürecine yeniden dönülmesi için AB'nin daha fazla rol oynaması gerektiğini kaydetti.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Ska Keller ise Türkiye'deki insan haklarına sessiz kalan Avrupa'yı eleştirdi. AB'nin Türkiye'de insan haklarını daha çok savunması gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin AB'ye girmeye hazır olmadığına da dikkat çeken AP milletvekili, "Gazetecilerin hapse atıldığı bir Türkiye'nin AB için hazır olduğunu nasıl söyleyebiliriz?" ifadelerini kullandı.

AB, MÜLTECİLER İÇİN TÜRKİYE'YE DAHA FAZLA YARDIM YAPMALI

Son dönemde Güneydoğu'da yaşanan durumun derin endişeye neden olduğunu vurgulayan milletvekilleri, bir an önce çözüm masasına yeniden dönülmesi gerektiği kaydetti. Avrupalı vekiller, mülteciler konusunda ise Türkiye'nin çabalarını takdirle karşılarken AB'nin Türkiye'ye daha fazla yardım etmesi gerektiğini söyledi. Lüksemburg'un Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Nicolas Schmit, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk'un Brüksel'de gerçekleştirdiği ikili görüşmede ortaya çıkan Suriye'deki krizin çözümü noktasındaki yeni proje üzerindeki görüşmelerin taraflar arasında devam ettiğini söyledi. Schmit, AB'nin Türkiye'ye daha fazla yardım yapma kararı aldığını da sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber "Türkiye ilerleme raporu Erdoğan karşı çıktığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER