Tutuklu hakimlere işkence!

Savunmalarını hazırlamaları için tutukluk hakimler Mustafa Başer ile Metin Özçelik’in odalarına bilgisayar ve yazıcı verilmeyeceğini bildirdi.

Hakim Mustafa Başer'den kamuoyuna mektup

Video: Arşiv

Tutuklu hakim Mustafa Başer’in avukatı Celal Sis konu ile ilgili olarak Twitter hesabından açıklamada bulundu. Avukat Celal Sis, tutuklu hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik’in yargılandığı Yargıtay 16. Ceza Dairesinin son duruşmasında verilen karar gereği hakimlerin savunmalarını hazırlayabilmeleri için Sincan F Tipi Cezaevindeki koğuşlarında bilgisayar ortamının hazır edilmesine karar verildiğini ve cezaevine hakimlerin koğuşunda bilgisayar ile yazıcı ortamı hazır edilmesi için yazılı talimat yazdığını hatırlattı.

Sis, Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün ise Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin verdiği karara uymadığını gösteren belgeyi paylaştı.

Adalet Bakanlığı Sincan 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü tarafından Yargıtay 16. Ceza Dairesi Yazı İşleri Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı: “Mustafa Başer ve Metin Özçelik’e tebliğ edilmek üzere kurumumuza gönderilen CD-DVD’lerle ilgili savunma hazırlayabilmeleri için odalarına bilgisayar ve yazıcı ortamının sağlanması için müzekkere yazılmış ise de;

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün ‘savunma hazırlanması kapsamında bilgisayar kullanımı’ ile ilgili 11 Mart 2006 tarih ve 32000 sayılı yazsının 7. maddesinde ‘mevzuata açık aykırılık teşkil etmesi nedeniyle (CD veya DVD hariç olmak üzere)  bilgisayar ve diğer donanımların barındıkları odalarına götürülmesi ve odalarda bulundurulması bu kapsamda odalarda giriş ve çıkışlarda üst, eşya aramasının titizlikle yapılması ve diğer önlemlerin alınması istendiğinden tutukluların odalarına bilgisayar ve yazıcı verilmemekte olup bilgisayar odalarında savunmalarını hazırlamaları için gerekli ortam sağlanmaktadır.”

Avukat Celal Sis, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderilen yazıya tepki gösterdi. Sis şunları kaydetti: “Al sana hukuk. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü talimatı olmadıkça tutuklu hakimlere savunma imkanı tanınmamakta. Bütün tutuklulara koğuşunda bilgisayar ortamı hazırlanmadığı düşünülebilir. Ancak Yargıtay 16.Ceza Dairesi bir karar vermiştir. Sebebi ise dosyadaki belgelerin özellikle HTS kayıtlarının milyon sayfayı bulması.

Netice itibariyle Yargıtay tutuklu hakimlerin tahliyesine karar verse ve cezaevine tahliye talimatı gönderse, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ‘tahliye kararı hukuka aykırıdır, tahliye edemezsin’ dese, cezaevi Yargıtay’ı dinler mi? Bilgisayar hususunda bile Yargıtay kararını takmayan cezaevi yönetimi muhtemel tahliye kararını da Adalet Bakanlığı’na sormadan uygulamaz.”
<< Önceki Haber Tutuklu hakimlere işkence! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER