Ülkenin sürüklendiği korkunç tablo

Türkiye’de bir araştırmaya göre, gençlerin yüzde 69,1’i ailesinin yardımıyla geçiniyor.

Ülkenin sürüklendiği korkunç tablo

“Türkiye’de gençlerin katılımı” adlı araştırmaya göre, gençlerin yüzde 69,1’i ailesinin yardımıyla geçiniyor. Çoğu yakınlarını araya sokarak iş buluyor. İşşiz kalmaları halinde “hiç idare edemem” diyor.

Bugün'den Fatma Eren'in haberine göre, gençler zorlu hayat şartlarına ailesinden aldığı maddi destekle karşı koyuyor. Bilgi Üniversitesi ile araştırma ve dayanışma merkezi KONDA’nın ortaklaşa yaptığı “Türkiye’de gençlerin katılımı” araştırmasıyla, ilginç tespitlere ulaştı. 18 ile 24 yaş aralığında 2 bin 508 gencin katıldığı çalışmada “Gelir ve Sosyal Güvence” bölümünde enteresan sonuçlar çıktı.

YÜZDE 5’İ KREDİYLE GEÇİNİYOR

Araştırmada gençlere aylık gelirleri soruldu. Katılımcıların büyük bir kısmı ailesinin yardımıyla ayakta kaldığını vurguladı. Ailesinin desteğiyle geçinenler yüzde 69,1 oldu. Bunu yüzde 36,8’le işten gelen ile yüzde 9,6’yla devlet bursu izledi. Devlet kredisiyle geçinenlerin oranı yüzde 4,7 olarak açıklandı. Diğer gelir kaynakları şöyle sıralandı: Yüzde 2 diğer özel burs, yüzde 1,8 üniversite bursu, yüzde 1 diğer gelirler.

‘AİLESİZ YAŞAYAMAM’

“Bugün işsiz kalsan maddi olarak ne kadar süre idare edebilirsin” sorusuna yüzde 30,5’i, “Hiç” cevabı verdi. “En fazla bir ay dayanabilirim” diyenler yüzde 29,7 olurken yüzde 27’si de 6 ay şıkkını işaretledi. Yüzde 8,5’i bir yıl derken süresiz cevabını verenlerin oranı yüzde 4,3 olarak açıklandı. Ailesinin desteği olmadan idare edemeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 60,4 olduğu görüldü.

İŞKUR üzerinden iş arayanların oranı yüzde 8,6 olarak kayıtlara geçti. Yüzde 11,9’u mensup olduğu çevre veya siyasi grup aracılığıyla iş sahibi olduğunu vurguladı.

EŞ-DOST İŞ BULUYOR

Gençlerin iş ararken en çok aile veya eş dostu araya soktuğu tespit edildi. Araştırmada genç katılımcılara iş ararken izledikleri 3 yol soruldu. Şıkların başında yüzde 39,1’le aile, eş dost üzerinden iş arama geldi. Gençlerin ikinci seçeneği yüzde 23’le iş arama siteleri oldu. Gazete ilanları, sokak afişleri ve el ilanlarına bakanlarının oranı yüzde 17,1 olarak açıklandı.

YÜZDE 42 ÇALIŞMIYOR

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 53’ü özel sektörde çalıştığını belirtti. Yüzde 11’i yevmiyeli işçi olarak çalıştığını söyledi. Devlet memuru olmayı başaranların oranı yüzde 3’te kaldı. Yüzde 3’ü kamuda sözleşmeli işçi, yüzde 8’i kendisi ya da ailesinin sahip olduğu işyerinde, yüzde 6’sı ders veren, günlük ya da dönemsel organizasyonlarda, yüzde 1’i serbest çalıştığını aktardı. Katılımcıların yüzde 42’si çalışmadığını dile getirdi.

SİNEMA VE TİYATROYA GİDEMİYORLAR

Araştırmanın “Kamusal Alan” bölümünde, maddi imkânsızlık sebebiyle gençlerin kültürel faaliyetlere katılamadığı görüldü. Yüzde 31,5’i maddi imkânsızlıktan dolayı sinema, tiyatro veya konsere istediği zaman gidemediğini belirtti.
<< Önceki Haber Ülkenin sürüklendiği korkunç tablo Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER