Üniversitede 18 milyon dolarlık üçkağıt

Bilgi Üniversitesi’nde birkaç gün önce gerçekleşen mütevelli heyet değişikliğinin sebebinin 18 milyon dolarlık dolandırıcılık olduğu iddia edildi.

Boğaziçi'li akademisyenler KHK'ları protesto etti

Cumhuriyet’in haberine göre üniversitenin çoğunluk hisselerinin sahibi ABD’li Laureate Education şirketi, kira sözleşmesinin uzatılması için girişimlerde bulunulmasını istedi.

Dönemin mütevelli heyeti başkanı Rifat Sarıcaoğlu da 40 yıllık bir sözleşme yapılarak konunun çözülebileceğini ancak 18 milyon dolarlık ‘bağış’a ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

18 milyon dolar ‘bağış’ yanlış hesaba gönderilmiş

Bunun ardından iddiaya göre mütevelli heyetinin ortak kararıyla ‘bağış’, okul kasasından TEMA Vakfı’nın Almanya şubesinin hesabına aktarıldı ancak alıcı hesabın yanlış bildirilmesi üzerine işlem iptal edildi. Daha sonra sahte olduğu öne sürülen yeni bir imza sirküleriyle havalenin belirtilen yeni hesaba aktarılması istendi. Ancak havalenin gerçekleşeceği yeni hesabın sahibi daha önce Bilgi Üniversitesi Güvenlik Amiri M.Y.’nin kayınpederiydi.

Yaşananların ardından kira sözleşmesinin uzatılma işleminin gerçekleşmemesi üzerine, Laureate şirketi konuyu araştırarak Sarıcaoğlu’nun ‘bağış’ istendiğine yönelik sunduğu ve mütevelli heyetine imzalattığı belgelerin sahte olduğunu tespit etti. Bunun üzerine M.Y. işten atılırken, Sarıcaoğlu da Eylül ayında görevden alındı.

Olay, Ankara’ya ‘Cemaat okulu ele geçirdi’ diye anlatılmış

Yine iddiaya göre Sarıcaoğlu’nun okuldaki yönetim değişikliğini AKP ve YÖK yetkililerine “Cemaat okulu ele geçirdi” diye anlatması üzerine üniversitenin hükümete yakınlığıyla bilinen bir şirkete satılması istendi. Ancak şirketin 200 milyon doların üzerindeki bütçeyi sağlayamadığı için Katarlı bir şirket devreye sokuldu.

Bunun üzerine Laureate Mütevelli Heyet Başkanı Doug Becker Türkiye’ye gelerek, üst düzey yetkililerle görüşme yaparak okulun satılmasının önüne geçti. Daha sonra 9 Kasım’da da mütevelli heyet üyelerinin tamamı istifa etti ve yenileri atandı.

İstifa eden Sarıcaoğlu’na da dolandırıcılık iddialarına rağmen tazminat ödendiği de öne sürüldü.

Sarıcaoğlu ise dolandırıcılık iddialarının doğru olduğunu ancak kendisiyle ilgisinin olmadığını söyledi: “Hakkımdaki iddiaların hiçbirisi doğru değil. Ben hâlâ vakıf yönetimindeyim. Sadece Laureate ile aramızda yaşananlardan sonra orada kalma doğru olmazdı o yüzden istifa ettim.”
<< Önceki Haber Üniversitede 18 milyon dolarlık üçkağıt Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER