Uydudan takip skandalı böyle deşifre oldu!

İktidarın herkesi takip paranoyası akademisyenlere kadar ulaştı.

Uydudan takip skandalı böyle deşifre oldu!

Konya'da öğretim görevlisi Ş.Y.'nin arabasına takılan takip cihazı, tamir için gittiği serviste ortaya çıktı. 353 469 042 602 359 IMEI numaralı GPS cihazı, tutanakla emniyete teslim edildi. Cihazın istihbarat tarafından kullanıldığı belirtilirken Ş.Y. suç duyurusunda bulundu.

Bürokratlar ve ailelerinin uydudan teknik takibe alındığı ortaya çıktı. Skandal uygulama, Konya'da bir üniversitede çalışan akademisyen Ş.Y.'nin aracını tamir için götürdüğü serviste tesadüfen tespit edildi. Edinilen bilgiye göre, 20 Ağustos 2015'te araç, Ş.Y'nin kardeşi H.Y. tarafından servise götürüldü. İncelemelerde aracın sol arka tekerinin iç kısmına yapıştırılmış ve üzerinde ışığı yanıp sönen bir cihaza rastlandı. Önce bomba sanılan cihazın GPS olduğu anlaşıldı.

Akademisyenin kardeşi, servis görevlisinin söktüğü cihazı Konya Özalkent Polis Merkez Amirliği'ne götürdü. 353 469 042 602 359 IMEI numaralı GPS'in emniyette muhafaza altına alındığına dair tutanak hazırlandı. Aracı kardeşinin ve kendisinin ortak kullandığını belirten H.Y, takip cihazını takan şahısların bulunması için şikayetçi oldu. Otomobile takılan cihazın istihbarat birimleri tarafından kullanıldığı öğrenilirken, Ş.Y. de olayla ilgili suç duyurusunda bulundu. Türk Ceza Kanunu'nda, mahkeme kararı olmadan bir araca GPS cihazı takıp teknik takip yapan memurlar hakkında 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.

İktidarın talimatıyla bürokratlar ve ailelerinin teknik takibe alındığı ortaya çıktı. Skandal uygulama, Konya'da bir akademisyenin aracını tamir için götürdüğü serviste tesadüfen tespit edildi. Akademisyenin otomobiline habersiz şekilde takılan takip cihazının (GPS) istihbarat birimleri tarafından kullanıldığı öğrenilirken, söz konusu akademisyen olayla ilgili suç duyurusunda bulundu. Türk Ceza Kanunu'nda, mahkeme kararı olmadan bir araca GPS cihazı takıp teknik takip yapan memurlar hakkında 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.

Edinilen bilgilere göre, Konya'daki bir üniversitede akademisyen olarak görev yapan Ş.Y. isimli kişinin aracı arızalandı. Aracı 20 Ağustos 2015'te Ş.Y.'nin kardeşi H.Y., servise götürdü. İncelemelerde aracın sol arka teker iç kısmında tavan tarafına yapıştırılan ve üzerinde ışığı yanıp sönen bir cihaz bulundu. İlk olarak bomba sanılan cihazın GPS olduğu anlaşıldı. Akademisyenin kardeşi servis görevlisinin söktüğü cihazı Konya Özalkent Polis Merkez Amirliği'ne götürdü. 353 469 042 602 359 IMEI numaralı cihazın Emniyet'te muhafaza altına alındığına dair tutanak hazırlandı. Tutanağa akademisyen Ş.Y.'nin kardeşi H.Y. ile birlikte polisler Ömer B. ve Osman S. imza attı. Aracı kardeşinin ve kendisinin ortak kullandığını belirten H.Y., takip cihazını takan şahısların bulunması ve haklarında dava açılması için şikayetçi oldu.

Güvenlik kaynakları, söz konusu cihazın istihbarat birimleri tarafından kullanıldığına dikkat çekti. MİT, Emniyet ve Jandarma İstihbarat'ın bu yolla illegal takip yaptığını belirten uzmanlar, bulunan cihazın IMEI numarasından faillere çok kolay ulaşılabileceğini bildirdi. İstihbarat birimleri tarafından mahkeme kararı olmadan bir araca GPS takip cihazı takılması, Türk Ceza Kanunu'nun 137. maddesine göre özel hayatın gizliliğini ihlal suçu sayılıyor. Bu suçu işleyen devlet memurları hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu yolla elde edilen bilgiler de delil sayılmıyor. İstihbarat birimleri GPS cihazını mahkemenin verdiği süreyi aşacak şekilde kullanırsa yine özel hayatın gizliliğini ihlal suçu işlemiş sayılıyor. Bu durumda da haklarında hepis cezası uygulanması gerekiyor.

<< Önceki Haber Uydudan takip skandalı böyle deşifre oldu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER