Validebağ eylemcilerine beraat


Üsküdar Validebağ Korusu'nun bitişiğinde bulunan arsaya yapılan cami inşaatını engellemek için gösteri yaptıkları gerekçesiyle haklarında 7,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan eylemciler beraat etti.

Günlerce gösteri yapan eylemcilerle polis arasında 10 Kasım 2014 tarihinde gerginlik yaşanmış, birçok gösterici gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 15'i hakkında soruşturma başlatılmıştı.

İstanbul Anadolu 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, haklarında dava açılan 15 tutuksuz sanıktan 5'i katıldı. Duruşmada ilk kez ifade veren sanıklardan Seda Elhan Barbaros, "Acıbadem caddesi üzerinde yürüyordum. Bir anda çevik kuvvet polisi 'Allah, Allah' diye koşarak geldiler. 'Buraya gel' deyip beni çağırdılar. Daha sonra ters kelepçe yapıp beni diğer gözaltına alınanların arasına attılar. Suçlamayı kabul etmiyorum ve beraatimi istiyorum." dedi.

Sanık avukatlarından Onur Cingil ise, "İddianame, asılsız, mesnetsiz, hukuk dışı iddialarla doludur. Amaç, anayasal haklarını korumak isteyen insanları yıldırmaktır. Sanıklardan Koray Çapoğlu vahşice bir terör eyleminde (Suruç'taki patlama) öldürülmüştür. Kendisinin bu nedenle mahkeme huzurunda beraat etmesi mümkün olmamıştır. Ancak tüm sanıkların beraat etmesi, onun için ödül olacaktır. Kendisi, bizim nezdimizde beraat etmiştir. Bu tür davaların bir daha açılmaması gerektiği beklentisiyle, tüm sanıkların beraatini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Mahkeme, sanık Koray Çapoğlu hakkında açılan kamu davalarının ise, sanığın kovuşturma aşamasında Suruç'taki patlamada vefat etmesi nedeniyle düşmesine karar verdi. 'Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılıp ihtarlara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamak' ve 'Görevi yaptırmamak için direnmek' suçlarından yargılanan diğer 14 sanığın, suçların sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması ve unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraatlerine karar verdi.

İDDİANAMEDEN

Soruşturmayı yürüten Anadolu Adalet Sarayı Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüphelilerin, izinsiz toplantı ve oturma eylemi yapıp polis bariyerine mukavemet ederek taş, polise yönelik taş, soda şişesi ve cam bilye gibi malzemeler atarak mukavemet etmek suretiyle, 'Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılıp ihtarlara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamak ve görevi yaptırmamak için direnmek' suçlarından, 1 yıl 3 aydan 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmaları istenmişti.

CİHAN
<< Önceki Haber Validebağ eylemcilerine beraat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER