WikiLeaks kurucusundan BM'nin lehine verdiği karara "zafer" nitelemesi


Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde 4 yıldır hapis hayatı yaşayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange, BM çalışma grubunun lehine verdiği kararın 'inkar edilemez bir zafer' olduğunu söyledi.

Kararın ardından elçiliğin balkonuna çıkarak basına açıklama yapan Assange, BM dokümanlarını göstererek, "Şahsım, ailem, çocuklarım ve BM sisteminin bağımsızlığı için tarihi önemi haiz." ifadelerini kullandı.

Assange, BM'in aldığı karara tepki gösteren İngiltere, ABD ve İsveç hükümetlerinin, Keyfi Tutuklamaları Çalışma Grubu'nun 16 aylık sürecini kabul ettiğini belirterek, kararın "uluslararası insan hakları" çerçevesinde verildiğini söyledi.

"KAYBEDECEKLERİNİ BİLİYORLARDI"

Assange, BM'in lehine verdiği kararı kendisinin ve kamuoyunun bugün öğrendiğini; ancak temyiz süresi için İngiltere ve İsveç'in karardan 2 hafta önceden bilgilendirildiğini kaydetti. Wikileaks kurucusu buna rağmen, iki ülkenin de herhangi bir girişimde bulunmadığını ifade ederek, bugün bu şansı da tamamen kaybettiklerini bildirdi.

İki ülkenin de kaybedeceğini bildiği için herhangi bir temyizde bulunmadığını öne süren Assange, "İtiraz için hiçbir gerekçe yoktu. Çünkü Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu tarafından hazırlanan beyanname, iyi şekilde belirlenmiş ve kapsamlı bir şekilde belgelenmiştir." ifadelerini kullandı.

"CEZAİ YAPTIRIMLAR UYGULANABİLİR"

BM'in yayımladığı kararın sonuç bölümünü okuyan Assange, 5 buçuk yıldır herhangi bir suçlama olmadan tutuklu kalmasının cezai yaptırımları olabileceğinin altını çizdi. Assange, "Bu yasadışı, ahlaksız ve etik olmayan tutuklama devam ederse, bu sürece dahil olan taraflara cezai yaptırımlar uygulanabilir ve bu cezai yaptırımlar herhangi bir aşamada olabilir çünkü Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu'nun kararı evrenseldir." dedi.

"HANGİ HAK ÇOCUKLARI BABASINDAN MAHRUM BIRAKABİLİR?"

Ayrıca, hiçbir suçlama olmaksızın, 5 buçuk yıldır tutuklu olduğunu kaydeden Assange, bu durumdan en çok çocuklarının etkilendiğini söyledi. Wikileaks kurucusu, "Bu süreçte gerçekten dayanıklı, zorlayıcı ve bunu kaldırabilecek durumdaydım; ancak bu (İngiltere) hükümet ya da ABD ya da İsveç hükümeti hangi hakla çocukları babalarından hiçbir suçlama olmadan 5 buçuk yıl mahrum bırakabilir? Bu nedenle bunu asla unutmayacağım. Benim çocuklarım bu sürecin en masum parçalarıydı. Onların hiçbir şekilde siyasetle bir bağlantısı yok. Onların hükümetlerin tuttuğu hesaplarla hiçbir alakası yok. Onlar sadece çocuklar ve şimdi onların babalarını geri kazanmalarının vakti geldi. Bu olacak öyle ya da böyle bu gerçekleşecek." şeklinde konuştu.

BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, 2010'dan bu yana hakkında yakalama kararı olan fakat Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınan Julian Assange'ın serbest kalması ve kendisine tazminat ödenmesi gerektiğini açıkladı. Karar, 3 'evet' ve 1 'hayır' ile 1 'çekimser' oyla alındı.

İsveçli savcılar, 2010'da bu ülkeye yaptığı gezi sırasında cinsel taciz ve tecavüz suçlarını işlediği iddiasıyla Assange'ı sorgulamak istiyordu. 2012'den bu yana Ekvador elçiliğinden dışarı çıkamayan Julian Assange, ABD'nin diplomatik yazışmalarını sızdıran WikiLeaks sitesinin kurucusuydu. Assange, İsveç'e iadesi halinde oradan ABD'ye gönderileceği ve idamla yargılanacağından endişe ediyordu. Yıllardır elçilik binasında kalan Assange, dışarıya adım atması halinde İngiliz polisi tarafından yakalanacaktı. Birleşmiş Milletler'e başvuran Assange, hakkındaki gözaltı kararının keyfi olduğunu kabul ettirmeyi başardı. CİHAN
<< Önceki Haber WikiLeaks kurucusundan BM'nin lehine verdiği karara "zafer"... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER