Yabancı uzmanlar Belçika'yı terörle mücadele konusunda eleştirdi


Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün yaşanan havalimanı ve metro saldırılarının ardından uzmanlar, bu ülkeyi terörle mücadele konusunda yeterli önlem almamakla suçluyor. Alman terör uzmanı Joachim Krause bir dergiye yapmış olduğu açıklamasında, "Belçikalı yetkilerin bu hareketlerini anlamakta güçlük çekiyorum" diyerek eleştirilerde bulundu. Krause, " DAEŞ terör örgütü çoğu defa mesaj yollayarak koskoca devletleri tehdit etmişti. Brüksel havalimanının girişi çok sıkı korunması gerekiyordu." diye ekledi.

Bir başka Alman terör uzmanı Asiem El Difraoui, Salah Abdeslam'ın 4 ay boyunca Brüksel'in Molenbeek semtinde saklandığının ortaya çıktığını hatırlatarak Belçikalı yetkilileri sert bir dilde eleştirdi. Difraoui, "Terör yuvası olarak adlandırılan Molenbeek, uzmanlar tarafından kontrol ediliyordu ve Brüksel'de yaşanan kanlı saldırı önlenmeliydi." şeklinde konuştu.

Fransız terör uzmanı Gilles Kepel ise Belçika'yı eleştirdi ve hükümetin terörü önleme konusunda iyi çalışmadığını iddia etti. Kepel, "Brüksel havalimanında büyük bir güvenlik zafiyeti var. Bunun yanında Flamanlar ve Valonlar arasında büyük bir anlaşmazlık var. Molenbeek Avrupa'nın cihad başkentidir." dedi.

Amerikalı terör uzmanı Matthew Levitt ise The New York Times gazetesinde kaleme almış olduğu makalesinde Belçika'nın istihbat kurumlarının hazırlıklı olmadığını öne sürdü. Levvit, "Belçika devleti Paris olaylarından sonra 12 tane antiterör güvenlik tedbiri alacağını açıkladı. Fakat Belçika'nın güvenlik tedbirine gerek yok, sadece polis merkezleri ve istihbarat kurumlarında kadrolaşma mevcut. Belçika polisinin yetkililerin arasındaki duvarları kırması gerekiyor." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Leiden Üniversitesi'nde terör uzmanı olarak görev yapan Hollandalı Edwin Bakker, komşu ülke Hollanda'nın bu tür saldırılara karşı daha iyi önlem aldığını söyledi. Bakker, Belçika'nın yıllarca polis ve istihbaratına yatırım yapmadığını iddia etti.

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon ise ülkesindeki polis ve istihbarata yapılan eleştirileri kabul etmediğini ve suçu onlara atmanın doğru olmadığını savundu. CİHAN
<< Önceki Haber Yabancı uzmanlar Belçika'yı terörle mücadele konusunda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER