1. Uluslararası Harakani Sempozyumu

1. Uluslararası Harakani Sempozyumu -Sempozyum kapsamında Ebul Hasan Harakaninin şehit düştüğü Yahni Dağına tırmanış etkinliği düzenlendi


KARS (A.A) - Karsta düzenlenen 1. Uluslararası Harakani Sempozyumu kapsamında, Ebul Hasan Harakaninin şehit düştüğü Yahni Dağına tırmanış etkinliği düzenlendi.
     Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Ebul Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Seyyid Ebul Hasan Harakani Vakfı tarafından organize edilen sempozyum çerçevesinde Yahni Dağında program düzenlendi.
     Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, sempozyumda 48 bilimsel bildirinin sunulduğunu belirterek, bildirilerde Ebul Harakaninin bıraktığı eserler ve kendisinden sonra İslam alemine yaptığı etkilerin tartışıldığını söyledi.
     Katılımcıların yaptığı değerlendirmelerde, Ebul Hasan Harakaninin Karsta olması ve insanların kente gelmesinin lütuf olarak kabul edildiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
     Hem Harakani Hazretlerinin tanınması hem de Karsın onunla özdeşleşmesi noktasında önemli bir nokta. Bu konuda ortak bir konu ortaya çıkıyor. Kars ve Harakani Hazretleri özdeşleşmesi, birlikteliğinin olması gerekiyor. Harakani Hazretlerinin eserlerinin neşredilmesi barış, kardeşlik kapsayıcılık olan öğretisinin dünyaya yayılması sonucu çıktı. Sempozyumda, üniversitemiz bünyesindeki Ebul Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezinin enstitüye dönüştürülmesi ve ilahiyat fakültesi içerisinde Ebul Hasan Harakani kürsüsünün oluşturulması, sempozyumun her yıl devam etmesi ve bu çerçevede en geç 2017 yılında UNESCO nezdinde tüm dünyada Harakani yılının ilan edilmesi talepleri ortaya çıktı.
     Sempozyuma, bilimsel oturumlara 6 farklı ülkeden 55 kişinin katıldığını anımsatan Erdoğan, Ülkemizin farklı yerlerinden 200ün üzerinde katılım oldu. Amerika, Hindistan, Pakistan, İran, Azerbaycan, Suudi Arabistan ülkelerinden de bilim adamları katıldı diye konuştu.
     Konuşmaların ardından, sempozyuma katılanlar Ebul Hasan Harakaninin şehit düştüğü Yahni Dağına tırmandı.
     Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Hıranın, yaklaşık 200 metrelik tırmanıştan sonra okuduğu Kuran-ı Kerim ile sempozyum sona erdi.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber 1. Uluslararası Harakani Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER