2012 Yılı İhracat Değerlendirmesi ve 2013

2012 Yılı İhracat Değerlendirmesi ve 2013 Projeksiyonu- -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: Terör belasında inşallah çalışmalarımız önemli bir noktaya geldi. Şu ana kadar tespit edilmiş rakamlarla 300 milyar dolar civarında


KAYSERİ (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Terör belasında inşallah çalışmalarımız önemli bir noktaya geldi. Şu ana kadar tespit edilmiş rakamlarla 300 milyar dolar civarında bize artı yük getirdi dedi.
     Bakan Yıldız, Akdeniz İhracatçı Birliklerinin (AKİB) Hilton Otelde düzenlediği 2012 Yılı İhracat Değerlendirmesi ve 2013 Projeksiyonu programında yaptığı konuşmada, Türkiyenin ihracat hedefine ulaşmasına büyük katkı sağlayan ihracatçıların birer kahraman olduğunu söyledi.
     Kayserinin Türkiyenin ihracatında büyük pay sahibi olduğunu ifade eden Yıldız, Kayseri, bugün sadece sanayisiyle, idaresiyle, turizmiyle büyümüyor aynı zamanda zihniyle, beyniyle ve kalbiyle birlikte de büyüyor. Bunun örneklerinden biri de Memduh Boydakın Türkiyenin önemli sivil toplum örgütlerinden TÜSİADın yönetimine girmesidir diye konuştu.
     Türkiyenin yakaladığı siyasi istikrarın meyvelerini toplamaya başladığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
     Hatırlarsanız gerek partimiz adına gerek seçimler adına dolaştığımızda IMFye olan borçlarımızı kapatacağız, hatta kredi verecek mesafeye geleceğiz diyorduk. Bazıları bunlara şüpheyle yaklaşıyordu. Türkiye gayrisafi yurtiçi hasılasını 3 katına çıkaracak, ihracat da 36 milyar dolardan 152 milyar dolara çıkacak desek herkes bunu da şüpheli karşılarlardı ancak oldu. Şimdi yeni bir hedeften bahsediyoruz. Nasıl geçtiğimiz 10 yılda gayrisafi hasılamız 3 katına çıktı, toplam bu varlıklarımızı 2 trilyon dolarlara çıkartacağımıza inanıyorum. Buna iş adamlarımızın da inandığını biliyoruz.
    
     -Terörün getirdiği yük 300 milyar dolar-
    
     Sanayicilerin enerji yoğunluğunu azaltıp daha verimli çalışacakları bir noktaya gelmeleri gerektiğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:
     Herbirimiz farklı sektörlerde çalışıyoruz. Türkiyedeki bütün sanayicilerimizin tasarruf edeceği bir enerji miktarı var. Alt alta yazdık, rakamları topladık. Bugün ölçülebilir değerlerle 15 milyar TL yıllık tasarruf edeceğimiz bir miktar var. Bu çok büyük bir rakam, Kayserinin yaptığı ihracatın 7-8 katını tasarruf miktarı olarak Türkiyede bir hedef koyduk. Yalnız evlerde yapılacak tasarruf miktarı, 4 milyar TL civarında. Bu farkındalığı hem şirketlerimizde hem de evlerimizde uyguluyor olacağız.
     Terör sorununun çözülmesi noktasında çalışmalar yapıldığını hatırlatan Yıldız, Terör belasında inşallah çalışmalarımız önemli bir noktaya geldi. Şu ana kadar tespit edilmiş rakamlarla 300 milyar dolar civarında bir yük getirdi. Böyle bir rakamın ülke ekonomisinde harcama kalemi olarak değil, bir gelir kalemi olarak bulunması halinde Türkiyenin nasıl farklı olacağını tahmin edebilirsiniz diye konuştu.
     Türkiyedeki istikrarın yurtdışındaki firmalara da güven verdiğine dikkati çeken Yıldız, Bugün Mersin Akkuyu için gerçekleştirdiğimiz anlaşma için 22 milyar dolarlık hazine garantisi istemediler. Bundan sonraki projelerde de böyle olacak. 2 gün önce Abudabide yaptığımız görüşmelerde meclis kararlarını bir hafta içinde aldılar. Bu Türkiyeye duyulan güvenin çok önemli bir göstergesidir diye konuştu.
    
     -AKİB Başkanı Ulubaş-
    
     Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanı Adnan Ulubaş ise 2012 yılının zor bir yıl olduğunu ancak ihracatta Türkiye tarihinin rekorunun kırıldığını söyledi.
     Kayserinin de ihracatta büyük payı olduğunu ifade eden Ulubaş, 10 yılda çok mesafe kat ettik. Ancak bu rakamları görünce her şeye değdiğini görüyoruz ve mutlu oluyoruz. Bu gururu bize yaşattığı için sanayicilerimizle gurur duyuyoruz dedi.
     Konuşmaların ardından Bakan Yıldız tarafından Kayseride farklı alanlarda ihracat yapan iş adamlarına performanslarına göre ödülleri verildi.
     Toplantıya, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya ve İsmail Tamer, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak ile iş adamları katıldı.
    
     Muhabir: Esma Aygün
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber 2012 Yılı İhracat Değerlendirmesi ve 2013 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER