3+1 eğitim sistemi ile teorik ve

3+1 eğitim sistemi ile teorik ve pratik eğitim veriliyor -SAÜ tarafından başlatılan 3+1 Eğitim Sistemi ile öğrencilere, teorik eğitimin yanında meslekleriyle ilgili alanda birebir çalışma imkanı sunuluyor -Üniversite ve sanayi


SAKARYA (A.A) - Enes Duran - Salih Eren - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından başlatılan 3+1 Eğitim Sistemi ile öğrencilere, teorik eğitimin yanında meslekleriyle ilgili alanda birebir çalışma imkanı sunuluyor.
     Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile SAÜye bağlı meslek yüksekokulları için gerçekleştirilen sistem, öğrencilerin pratik eğitimin yanında teorik eğitimden de geçirilmesini sağlıyor. 2 yıllık üniversite yaşamının bir dönemini sanayi alanlarında geçiren öğrenciler, bu şekilde mesleki bilgilerini artırıyor. Üniversite ve sanayi işbirliğiyle başlatılan sistem sayesinde, Türkiyenin ihtiyaç duyduğu ara eleman sıkıntısının çözülmesi hedefleniyor.
     SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin gelecekte Türkiyede diğer üniversitelere de örnek olacağını bildirdi.
     Sanayicilerin sık sık nitelikli ara eleman sıkıntısı yaşadıklarını anlattığına işaret eden Elmas, bu sıkıntıyı gidermek amacıyla 3+1 Eğitim Sistemini geliştirdiklerini söyledi.
     Elmas, sistem sayesinde öğrencilerin meslekleriyle ilgili daha fazla tecrübe kazanacağını vurgulayarak, Bu sistemi öğrencilerin, tecrübe edinmesi, sanayiye, iş yerlerine kolay adapte olmaları ve mezun olduklarında kolay iş bulmaları için geliştirdik dedi.
     Sanayide çalışan öğrencilerin sigorta ücretlerini üniversite olarak karşıladıklarını ifade eden Elmas, Öğrencilere, 4. dönemlerinin başında elektronik ortamda kura çekerek, bölümüyle ilgili kurumda çalışma imkanı sunuyoruz. Öğrencileri, sanayi, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve belediyeler gibi 300e yakın kuruluşa çalışmaları için gönderiyoruz diye konuştu.
     Elmas, eğitimin ardından öğrencilerin, çalıştığı kurumdaki yöneticiler tarafından değerlendirmeye alınacağını ve başarılı olmaları takdirde buralarda istihdam edileceğini kaydetti.
    
     -Üniversiteler, pratik iş yaşamıyla birlikte hareket etmeli
    
     Projenin içinde bulunan OTOKAR firmasının İnsan Kaynakları Müdürü Berent Engin de kurumların ara eleman konusunda uzun yıllardır sıkıntı yaşadığını aktardı.
     Öğrencilerin klasik staj dönemlerini etkin ve verimli değerlendirmediklerini anlatan Engin, 3+1 eğitim sistemiyle öğrencilerin, iş tecrübesi kazanmalarının yanında, iş hayatına daha kolay adapte olacağını söyledi.
     Engin, projenin firmalara eleman bulmada kolaylık sağlayacağını vurgulayarak, Sakaryaya baktığımızda boya, kaynak ve bakım konularında usta insan bulmakta zorlanmaktayız. Bu sistemle özellikle bu alanlarda ve bunun dışındaki alanlarda olmak üzere yetişmiş iş gücünü bulmakta daha rahat hareket edeceğiz. Bu sistem ile öğrenciler 1 yıl boyunca işlerine odaklanacak ve iş hayatına daha hazır hale gelecekler şeklinde konuştu.
     OTOKAR olarak 44 öğrenciye iş imkanı sağladıklarını dile getiren Engin, görev yaptıkları bölümlere bakıldığında da öğrencilerin performansından son derece memnun olduklarını dile getirdi.
    
     -Dersin pratiğini burada birebir görüyorum-
    
     Sakarya Meslek Yüksekokulunda Makine Bölümünde eğitim gören öğrencilerden Hatice Demir, sistem sayesinde daha fazla tecrübe kazanacaklarını anlattı.
     Yaklaşık 2 aydır OTOKAR firmasında çalıştığını belirten Demir, geride kalan dönemde kendisini çok geliştirdiğini söyledi.
     Demir, fabrikanın kalite kontrol kısmında çalıştığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Böyle bir çalışma imkanına sahip olmak hem okul sonrasında iş bulma noktasında, hem de alanımız için her zaman artı. Kalite bölümünde staj yapıyorum. Buraya otobüslerde, tırlarda, zırhlı araçlarda, kullanılacak parçalar geliyor. Biz de bu parçaları ne kadar sürede yıpranıyor, zarar görüyor, bozuluyor test ediyoruz. Parça düzgünse onaylıyor bozuksa onaylamayıp geri gönderiyoruz. Okulda teorik olarak gördüğüm malzeme ve mukavemet dersinin pratiğini burada birebir görüyorum.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 3+1 eğitim sistemi ile teorik ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER