7. Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı

7. Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı -Aşıklar Bayramı, 130 aşığın katılımıyla başladı


KARS (A.A) - Kars Belediyesi tarafından 7ncisi düzenlenen Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı 130 aşığın katılımıyla başladı.
     Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Gürcistan ile Türkiyenin farklı illerinden gelen 130 aşık, ilk olarak merhum devlet sanatçısı Aşık Murat Çobanoğlunun anıt mezarını ziyaret ederek, karanfil bıraktı.
     Etkinlikler kapsamında kortej yürüyüşüne de katılan aşıklar, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ile Mesut Yılmaz Parkında başlayıp Faikbey ve Kazımpaşa caddelerinden Hasan Harakani Türbesine kadar yürüdü.
     Etkinlik kapsamında, Halk Eğitimi Merkezi salonunda düzenlenen programda konuşan Bozkuş, yurt, vatan, aşk, millet, din sevgisini işleyen aşıkların verdikleri mesajlarla toplumda meşale olduklarını söyledi.
     Aşıkların öneminin görmezlikten gelinemeyeceğini ifade eden Bozkuş, Günümüzde aşıklık geleneği birkaç kurumun yaptığı aşıklar bayramlarından başka televizyon programlarında sürdürülür olmuştur. Ancak teknolojik koşulların hızla gelişmesi ve batı kültürünün etkisiyle yeni televizyon programlarında öz kültürümüz olan halk şiirinin yerini rap pop diye adlandırılan yeni müzik türleri almıştır diye konuştu.
     Toplum değerlerinin aniden ve kendiliğinden oluşmadığını vurgulayan Bozkuş, aşıklık geleneğinin değerler manzumesinin oluşmasına katkı sağlayan en önemli sosyokültürel yapılardan olduğunu belirterek, aşıklara ve aşıklık geleneğine sahip çıkmanın ve bu geleneği yaşatmanın toplumsal hafızanın ve kimliğin yok olmamasında en önemli etken olduğunu ifade etti.
     Kars Valisi Ahmet Kara da aşıklık geleneğinin bölge coğrafyasında yeşerdiğini belirterek, şöyle dedi:
     Çünkü bu coğrafya; çilelerin, göçlerin, savaşların, fakirliğin, her türlü yoksulluğun tarih boyunca kol gezdiği bir coğrafya olmuş. Bu coğrafyada sazıyla sözüyle aşıklar birbirlerine ve topluma verecekleri mesajı vermek istemişlerdir. Bu gelenek Hacı Bektaşi Veliden beri var. Bu gelenek Aşık Paşadan, Kaygusuz Abdaldan, Pir Sultan Abdaldan, Karacaoğlandan, Erzurumlu Emrahtan, Aşık Veyselden bizlere gelen mirastır.
     Program, aşıkların deyişleri ve atışmalarıyla devam etti.
     Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı üç gün sürecek.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber 7. Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER