9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu

9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu -SÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkmen: -Türkiye, yaklaşık 1 milyon hektarda 26 milyon ton civarında sebze üretimine sahip, dünyanın önemli sebze üreticisi ülkelerinden birisidir


KONYA (A.A) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Türkmen, Türkiyenin yaklaşık 1 milyon hektarda 26 milyon ton civarında sebze üretimiyle, dünyanın önemli sebze üreticisi ülkelerinden birisi olduğunu söyledi.
     Türkmen, Konyada SÜ Ziraat Fakültesi ve Ulusal Bahçe Bitkileri Derneğinin işbirliğiyle düzenlenen 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumunun açılış konuşmasında, Türkiyenin ekolojik zenginliği nedeniyle pek çok sebze türünün ana vatanı olduğunu belirtti.
     Anadoluda sebze kültürünün, tarihin ilk dönemlerine kadar uzandığını aktaran Türkmen, Anadoluda sebze tüketimi, yemek kültüründe önemli bir yer tutmaktadır dedi.
     Kentlerde nüfusun artmasıyla birlikte sebze tüketiminin de arttığına dikkati çeken Türkmen, bu talebe paralel olarak, ulaşım olanaklarının gelişmesi, sebze yetiştiriciliği ve ıslahındaki gelişmelerin sebze tarımının cazibesini artırmaya başladığını ifade etti.
    
     -Türkiye, sebze tedarikçisi ülke konumunda-
    
     Sebze tarımının istihdamda önemli katkılar sağlayan bir tarım kolu olduğunu vurgulayan Türkmen, Ülkemizin sebze tarım potansiyeli sürekli artmaktadır. Türkiye, yaklaşık 1 milyon hektarda 26 milyon ton civarında sebze üretimine sahip, dünyanın önemli sebze üreticisi ülkelerinden birisidir. Türkiye, Avrupa ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere yakın çevremizdeki pek çok ülke için sebze tedarikçisi ülke konumundadır diye konuştu.
     SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise obezite sorununun sebze ve meyve ağırlıklı beslenme ile çözülebileceğini söyledi.
     Sempozyuma, Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, Bosna Hersek Cumhuriyetinden Burch Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Padem, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, SÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, KKTCden Lefke Avrupa Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Abak, Bahçe Bitkileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Benian Eser, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.
     Konuşmaların ardından protokol üyelerine teşekkür plaketi verildi.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER