Başkanlık Sistemi konferansı

Başkanlık Sistemi konferansı -Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Tekin: Parlamenter sistemin mevcut yapısı ve görüntüsü mutlaka değiştirilmelidir. Değiştirilmezse Türkiye darbelerle karşı karşıya kalacaktır (Fotoğr


ISPARTA (A.A) - Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, Parlamenter sistemin mevcut yapısı ve görüntüsü mutlaka değiştirilmelidir. Değiştirilmezse Türkiye darbelerle karşı karşıya kalacaktır dedi.
     Tekin, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde düzenlenen Başkanlık Sistemi konferansında yaptığı konuşmada, Türkiyedeki hükümet sistemleri tartışmalarının çok eski zamanlardan beri yapıldığını ancak hiçbir bunun dönem sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilemediğini söyledi.
     Bugün de sağlıksız bir ortamın bulunduğunu savunan Tekin, başkanlık sistemi tartışmalarının federalizm bağlamında bölünme, Türkiyenin başka sorunlarının bulunduğu ve bu sistemin gereksiz olduğu önermelerinin gölgesinde geçtiğini ifade etti.
     Türkiyedeki parlamenter sistem uygulaması ve algısı darbelere adeta davetiye çıkarıyor diyen Tekin, Siyasal ve hükümet istikrarı, demokratik idealleri, hukuk prensipleri açısından parlamenter model Türkiyenin sosyal ve siyasi yapısıyla uygun değil diye konuştu.
     Türkiyedeki parlamenter sistemin uygulanışı ile ilgili sıkıntılar bulunduğunu ileri süren Tekin, şöyle konuştu:
     Parlamenter sistemin mevcut yapısı ve görüntüsü mutlaka değiştirilmelidir. Değiştirilmezse Türkiye darbelerle karşı karşıya kalacaktır. Bugün aslında fiili olarak üstü kapalı şekilde başkanlık sistemi var. 2007 Cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana Türkiyede arzuladığımız tarzda, istikrarlı, demokratik ve hukuk devletin prensiplerinin uygulandığı bir Türkiye söz konusu. Bizim arzuladığımız şey bu tablonun devam etmesidir.
     Türkiye tarihinde cumhurbaşkanı ile başbakanın uyum içinde çalıştığı ve istikralı hükümetlerin bulunduğu dönemlerin pek fazla olmadığını belirten Tekin, koalisyon hükümetlerinin ülkeyi yıkıma sürüklediğini öne sürdü.
     Başkanlık sistemi tartışmalarının demokratik ve hukuk devleti ile ülkenin bütünlüğü bağlamında yapıldığına dikkati çeken Tekin, bu tartışmaları maniple eden en önemli unsurun federalim korkusu olduğunu söyledi. Başbakanlık sisteminin federalim yöntemi ile ilgisinin bulunmadığını anlatan Tekin, şöyle devam etti:
     Üniterlik ve federalizm kavramları bir devlet sistemi tanımlamasıdır. Bugün başkanlık sistemi tartışmasını yürütürken Türkiyenin üniter yapısı ile ilgili bir önermeyi gündemimize almıyoruz. AK Parti sözcülerinin bugüne kadar üniter devlet ile alakalı herhangi bir şikayetini duymadım. Duymamız da gerekmiyor. Çünkü başkanlık sistemi ile denilen şey, üniter devletlerde de federal devletlerde de uygulanabilir. Bunun dünyada örnekleri vardır. Hepimizi bu ülkenin bölünmezliği üzerine aynı fikirdeyiz. Bu tartışma otomatik olarak üniterlik ve federalizm tartışmalarını beraberinde getirmez. Böyle bir şey yoktur.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Başkanlık Sistemi konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER