Beyaz altından dünyanın en büyük Yunus

Beyaz altından dünyanın en büyük Yunus Emre büstü -Eskişehirde bir lületaşı ustası, Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesiyle, lületaşından yapılmış, dünyanın en büyük Yunus Emre büstünü bitirmeye hazırlan


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Eskişehirde bir lületaşı ustası, Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesiyle lületaşından yapılmış, dünyanın en büyük Yunus Emre büstünü bitirmeye hazırlanıyor.
     Büstü hazırlayan Eskişehir Lületaşı ve Diğer Değerli Taşlar El Sanatları Üretimi, Pazarlama ve İşletme Kooperatifi Başkanı İsmail Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 45 yıldır işlediği lületaşının Eskişehirde toprağın 40 ila 380 metre altında bulunan değerli bir maden olduğunu kaydetti.
     En kaliteli lületaşının Alpu ilçesine bağlı Türkmentokat ile Karatepe köyleri arasındaki Sarısu ocaklarından çıkartıldığını ifade eden Ayan, şöyle konuştu:
     Margı, Beyaz Altın ve Başören köylerinde de lületaşı madenleri bulunuyor. Eskişehirde 350 yıldır çıkartılan lületaşı madeninde rezervin bugüne kadar yaklaşık yüzde 30una ulaşıldı. Lületaşı, 350 yıl önce Avusturyalılar çıkartmaya başladı. Daha sonra bizim köylülerimiz de lületaşı çıkartmayı öğrendi. Ancak zamanla ekonomik şartlar nedeniyle köylerden kentlere göç başladı. Ülkemizde 1969 yılında 600-700 kayıtlı üyemiz vardı. Şimdi 40-50 kişi kaldık. Madenci neredeyse kalmadı.
    
     -Özel bir Yunus Emre büstü-
    
     Ayan, Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliğine hazırlandığını hatırlatarak, lületaşı ustalarının Kültür Başkentliğine yönelik çalışmalar yaptığını bildirdi.
     Kültür Başkentliği ilanının lületaşındaki iş hacmini artıracağını anlatan Ayan, şöyle devam etti:
     Lületaşının, Eskişehire maddi getirisi yıllık yaklaşık 150 milyon liradır. Türk Dünyası Kültür Başkenti olmamızla, Türki cumhuriyetlerden, Danimarka, Almanya, ABDden lületaşı almak için gelenler oluyor. Yurt dışında deniz köpüğü olarak anılan madenimiz hayranlıkla karşılanıyor. Türk Dünya Kültür Başkentliğinden umutluyuz. Türk Dünya Kültür Başkentliğine özel Yunus Emre figürleri yapıyoruz. Başkentlik için özel bir Yunus Emre büstü hazırlıyoruz. Büst bitince lületaşından yapılmış, dünyanın en büyük Yunus Emre büstü olacak.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Beyaz altından dünyanın en büyük Yunus Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER