Böbrek Nakli ve Organ Bağışı semineri

Böbrek Nakli ve Organ Bağışı semineri - Doç. Dr. Sevmiş: -Bizim ülkemiz gibi ülkelerde yüzde 85 civarındaki nakiller canlıdan gerçekleştiriliyor


ZONGULDAK (A.A) - Doç. Dr. Şinasi Sevmiş, Bizim ülkemiz gibi ülkelerde yüzde 85 civarındaki nakiller canlıdan gerçekleştiriliyor dedi.
     Organ ve Doku Nakliyle Yenicanlar Kazanma ve Yaşatma Derneği (YenicanDer) ile Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi tarafından Zonguldakta Böbrek Nakli ve Organ Bağışı konulu seminer düzenlendi.
     Seminerde organ naklinin son derece komplike bir iş olduğunu söyleyen Doç. Dr. Şinasi Sevmiş, vücutta fonksiyonunu göremeyen bir organın yenisiyle değiştirilmesi işlemine organ nakli dendiğini ifade etti.
     Sevmiş, şöyle konuştu:
     Organ nakilleri böbrekle başladı. Daha sonra karaciğer, kemik iliği, el ve yüz gibi nakillerle devam etmektedir. Her zaman kadavra organ naklinden yanayız. Neden- Çünkü canlıdan böbrek alabilirsiniz, karaciğerinin bir kısmını alabilirsiniz, hatta bir akciğeri alabilirsiniz. Ama siz ne yaparsanız yapın bir kalbi alamazsınız. Dolayısıyla organ bağışı diyoruz. Organlarımızı çürümeye terk etmeyin onları yaşama hediye edin. Çünkü hepimiz biliyoruz ki bu organlar toprağın altına gittiği zaman çok kısa sürede hiç bir işe yaramayacaktır. Organ nakillerinin kadavradan yapılması gerekir. Bizim ülkemiz gibi ülkelerde yüzde 85 civarındaki nakiller canlıdan gerçekleştiriliyor. Sonuçta sapasağlam bir insanın karaciğerinin bir kısmını, pankreasını veya böbreğini almanın psikolojik yönü de olsa hafife alınacak bir şey değildir. Türkiyede her yıl yaklaşık 5 ila 10 bin arasında kronik böbrek hastası sayısı artıyor. Ne kadar nakil yapıyoruz- Yorgunluktan düşmek üzere olan bir koşucu kadar nakil yapıyoruz. Aradaki fark giderek artıyor.
     Batı ülkelerinin canlıdan nakil yapmadığına dikkati çeken Sevmiş, İspanyada bu oran milyon başına yüzde 33,6dır. Neredeyse bütün nakiller kadavradan yapılıyor. Bunun sebebi de çok nettir. Ülkenin sağlık politikalarıdır dedi.
     Türkiyede yüzde 85 civarında canlıdan nakil yapıldığını bunun İngilterede tam tersi olduğunu vurgulayan Sevmiş, sözlerini şöyle tamamladı:
     Neden canlı nakile gidiyoruz. Çünkü kadavra nakil sayımız yeterli değil. Ama canlı nakillerinin de avantajları var. Birinci derece akrabalarımız anne, baba ve çocuklarımızdır. İkince derece akrabalarımız kardeş, nine ve torundur. Üçüncü derece ise amca, hala, teyze ve yeğendir. Bu kategoriye uyduğumuz zaman tıbbi ve legal akrabalığımızın geniş olmadığını görüyoruz. Bunların dışında kalanları ise ancak Etik Kurulunun kararıyla nakil yapabiliyoruz. Asla taviz vermediğimiz şeyde, bir bedel veya çıkar karşılığı organ ve doku alınması yasaktır. Bu devreye girdiği an yasalarımız çok nettir. Artık kesinlikle doku uyumu önemli değildir. Hiç doku uyumu olmasa bile organ nakilleri başarıyla yapılıyor.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı / Ömer Erim Baştimar
     Yayıncı: Bilal Yakınbaş
<< Önceki Haber Böbrek Nakli ve Organ Bağışı semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER