Can dostunu yeniden hayata bağladı

Can dostunu yeniden hayata bağladı -Antalyada bir kişi, 1.5 yıldır böbrek yetmezliği çeken ve can dostum diye hitap ettiği arkadaşına böbreğini vererek yeniden hayata tutunmasını sağladı -Arkadaşının böbreğiyle hayata yeniden


ANTALYA (A.A) - Süleyman Elçin - Antalyada bir kişi, 1.5 yıldır böbrek yetmezliği çeken ve can dostum diye hitap ettiği arkadaşına böbreğini vererek yeniden hayata tutunmasını sağladı.
     İzmirde bir firmada ithalat ve ihracat müdürü olarak görev yapan 43 yaşındaki Nurcan Özatıcı Aybakan, 1.5 yıl önce yüksek tansiyon şikayetiyle gittiği Menemen Devlet Hastanesinde böbrek yetmezliği çektiğini öğrendi. İzmirdeki çeşitli hastanelerde böbrek yetmezliği tedavisi gören Aybakan, 11 ay önce diyalize girmeye başladı.
     Yaklaşık 4 ay önce periton diyalize girmeye başlayan Aybakana doktorlar sağlığına kavuşması için böbrek nakli olması gerektiğini söyledi. Böbreğini vermek için gönüllü olan Aybakanın eşi ve annesine yapılan tetkiklerde, nakil için uygun olmadıkları belirlendi.
     Bu sırada dış ticaret üzerine çalışan bir firmada yöneticilik yapan 38 yaşındaki Özkan Poyraz, Can dostum diye hitap ettiği Aybakanı ziyareti sırasında kateter açılması esnasında çektiği acıya şahit oldu. Arkadaşının acı çekmesine dayanamayan Poyraz, böbreğini vermeye karar verdi. Poyrazın düşüncesini paylaştığı Aybakan, Ben zaten hastayım. Böbreğini bana verip senin de hasta olmanı istemiyorum diyerek arkadaşının teklifini kabul etmedi.
    
     -Arkadaşını 7 ayda ikna edebildi-
    
     Arkadaşına böbreğini vermekte ısrarcı olan bir çocuk babası Poyraz, internetten araştırma yaparak insanların tek böbrekle de sağlıklı bir şekilde yaşayacağını öğrendi. 7 ay süreyle doktorların açıklamalarını arkadaşına göstererek ikna etmeye çalışan Poyrazın bu çalışmaları sonuç verdi.
     Aybakanın ikna olmasının ardından iki arkadaş nakil işlemleri için Antalyaya geldi. Etik Kurulunun onay vermesinin ardından Medical Park Antalya Hastanesi Kompleksi Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Alper Demirbaş yönetimindeki ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyatla Poyrazdan alınan böbrek, Aybakana nakledildi.
     Başarılı geçen ameliyatın ardından Aybakan, sağlığına kavuştu.
    
     -Arkadaşını iyilik meleği olarak görüyor-
    
     Aybakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığı süresince zor günler yaşadığını anlatarak, periton diyaliz için boynundan 2, karnından ise için 3 kateter açıldığını söyledi.
     Arkadaşının teklifine önce olumlu bakmadığını ifade eden Aybakan, Çünkü ona kıyamadım. Ancak arkadaşım yaptığı araştırmalar sonucunda elde ettiği bilgilerle beni ikna etti. Kendisine çok teşekkür ediyorum dedi.
     Arkadaşlık kötü günde belli olur sözünü anlatan bir hikayemiz var diyen Aybakan, Dünyada ne kadar kötü insan varsa bir o kadar da iyi insan var. Aramızda kanatsız dolaşan çok melek var. Arkadaşımın o iyilik meleklerinden birisi olduğuna inanıyorum. Hiç düşünmeden bana böbreğini verdi diye konuştu.
     Organ bağışıyla ilgili insanların yeterince bilgilendirilmediğinden yakınan Aybakan, insanların yapacakları araştırmaların sonucunda organlarını bağışlayacaklarına inandığını kaydetti.
    
     -14 gün komada kaldı, hayata bakışı değişti-
    
     Özkan Poyraz ise bir insana hayat vermenin çok güzel bir duygu olduğunu söyledi. Ameliyatın üzerinden 24 saat geçmesine rağmen kendisini çok iyi hissettiğini vurgulayan Poyraz, insanların bilinçlenmesi, organ naklinin öneminin farkına bir yakınlarının ihtiyacı olduğunda varılmaması gerektiğini belirtti.
     Yaklaşık 20 yıl önce trafik kazası geçirdiğini, 14 gün komada yattığını anlatan Poyraz, komadan çıktıktan sonra hayata bakışının değiştiğini, sağlığın ne kadar önemli olduğunun farkına vardığını ifade etti.
     Organ bağışıyla ilgili araştırma yaptığını kaydeden Poyraz, şunları söyledi:
     Bir can dostun yapması gereken davranışı yapıp arkadaşıma böbreğimi verdim. Nakil çok daha önce gerçekleşebilirdi, ama arkadaşımı ikna etmek zor oldu. İkna kabiliyetim yüksek olduğu için bana 7 ay dayanabildi. Verici olmaya karar verdikten sonra böbreğim bana fazla gelmeye başladı. Bu benim değil diye düşünmeye başladım. Size ait olmayan bir şeyi barındırdığınıza ve onun bir an önce verilmesi gerektiğine inanıyorsunuz. Başka vericilerle konuştum. Onlar da aynı duyguyu hissetmişler. Nurcan da beni kırmadı ve beni böbreğimden kurtardı.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Can dostunu yeniden hayata bağladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER